Oranjekoorts (én taart van Bab)

Het oranje en het blauw knalt er van af. Na de veel te lange periode van grijze en zwarte tinten maken de grote designers van deze wereld eindelijk weer het gebruik van kleur en als ze echt willen knallen, dan doen ze dat vooral met oranje en blauw en laten dat nu juist de kleuren van de Strelitzia zijn.

Indrukwekkend, vrolijk, mooi, wow: zo is de paradijsvogelbloem goed samen te vatten. Strelitzia is het product waar Roland en Barry Duivesteijn van Holland Strelitzia in Zevenhuizen zich al bijna 20 jaar in specialiseren. Ze zijn begonnen met een mengelmoes aan planten die in de vollegrond van hun klas werden geplant. Het is bijzonder om door deze jungle van volwassen planten te lopen. Ondanks dat prachtige gezicht worden de planten met een kap van de kas(afdeling) tegelijk gerooid en vervangen door planten in pot. Roland: ‘Dat is een stuk effectiever werken en als de plant na verloop van jaren te groot en te vol wordt, verkopen we hem als potplant. Een extra opbrengst.’

Strelitzia Reginae kent als snijbloem twee soorten: de gele Yellow Josephine en de oranje. Bij Holland Strelitzia wordt de oranje Strelitzia reginae geteeld.

Biologische bestrijders

De Strelitziaplant heeft van nature weinig last van ziektes en aandoeningen. Alleen spint en luizen moeten worden bestreden. Door de hele kas hangen zakken met de biologische bestrijders Cryptolaemus (roofkever), Phytoseiulus en Montdorensis (beide roofmijten). Deze insecten zorgen voor een 100% biologische aanpak.

De teelt is zeer exclusief. Met slechts weinig stelen per vierkante meter per jaar is het een van de kostbaarste producten uit het Nederlandse assortiment. Van oudsher worden de bloemen aangevoerd in grote dozen met een inhoud van twaalf of meer. Om de inkoopdrempel te verlagen, hebben de broers een verpakking ontwikkeld met een kleinere inhoud.

Waar moet u op letten bij de inkoop

Strelitzia wordt gesorteerd op de lengte van de bloemschede. De kleinste sortering is 14 centimeter en de grootste en zwaarste sortering heeft een bloemschedelengte van 25 centimeter. Deze grote en zware takken worden per vier verpakt in de speciale schuine Strelitziadoos. De stelen zijn 80 centimeter, op verzoek kan dit ook 120 centimeter zijn.

Weetjes

 • Het duurt drie tot zeven jaar voordat een plant zijn eerste bloem geeft.
 • De kweker scheurt zijn planten na verloop van jaren om te vermeerderen. Een potplant is vaak al meer dan tien jaar oud.
 • Een plant met grote zware bloemen geeft minder stelen.
 • Er wordt geoogst met twee bloemen uit de bloemschede, in de bloemschede zitten nog drie tot vijf bloemen verborgen.
 • De houdbaarheid is minimaal acht dagen voor de eerste bloemen. Pluk de uitgebloeide bloemen er uit en help de verborgen bloemen uit de schede te komen door met de vingers de bloemknoppen omhoog te duwen. Zo kun je nog dagen langer genieten van de paradijsvogelbloem.
 • Bewaartemperatuur: niet lager dan 12°C.
 • Goed aansnijden en schoon water zijn belangrijk.

Actie BabStar.nl: maak kans op taart

Bloemengroothandel Bab Star heeft een actie rondom de Strelitzia om kennis te maken met de paradijvogelbloemen van de gebroeders Duivesteijn. Iedere bloemist die een doos Strelitzia van Holland Strelitzia in de webshop van BabStar.nl koopt, maakt kans op een heerlijke taart. In tien dozen is een taart-tegoedbon verstopt. Vanaf 22 april zijn er meerdere varianten (grote en kleine) verkrijgbaar in de webshop van BabStar.nl.

Bron: Bab Star / Fotografie Fotostudio GJ Vlekke en Bab Star

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

 • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
 • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
 • Toegang tot online besloten artikelen en data
 • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties