Pollenconcentratie laag door druilerig weer

  Door de hoge temperaturen in november en december kwamen de eerste elzen en hazelaars al heel vroeg in bloei. Door het vochtige weer en de lage temperaturen sinds kerst is de pollenconcentratie echter laag gebleven. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor els en hazelaar moeten de komende weken echter wel rekening houden met pollen in de lucht. Dat melden De Natuurkalender, Elkerliek Ziekenhuis, LUMC, Wageningen University, Weeronline op de website Naturetoday.

  De concentratie is waarschijnlijk laag gebleven door het druilerige en kille weer. De twee dagen voor kerst liep de temperatuur nog flink op, maar viel er ook flink wat regen. Daarna daalde de temperatuur tot normale waardes voor de tijd van het jaar. Desondanks stonden toen al veel elzenbomen en hazelaarstruiken in volle bloei, maar de verspreidingsomstandigheden voor pollen waren slecht.

  Pollenconcentratie van els en hazelaar van 15 december 2020 tot en met 4 januari 2021 (Bron: LUMC en Elkerliek Ziekenhuis)

  We verwachten dat de komende weken de elzenpollenconcentratie niet alsnog hoog op zal lopen aangezien de vroegbloeiende variëteiten inmiddels alweer grotendeels uitgebloeid zijn. De volgende elzenpollenpiek is in de loop van februari of begin maart te verwachten. Bij de hazelaars lijkt er een grotere spreiding te zijn in het moment waarop ze in bloei komen. Een deel van de hazelaars zal de komende weken voor het eerst in bloei komen en pollen afgeven. Het is voor hooikoortspatiënten dus zaak om ook de komende weken nog rekening te houden met hooikoortsklachten.

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten
  Nog geen abonnee?

  Direct registreren

  Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties