Sky high

De Amsterdamse Bos en Lommer, ooit een volksbuurt, is nu de multiculturele hippe wijk ‘Bolo’. Rond 2007 werd Bolo nog bestempeld als probleemwijk. De gemeente pompte veel geld in renovatie en in de overwegend ‘zwarte‘ scholen. Mijn schoonzusje werkt al jaren op basisschool de Bos en Lommer en is tegenwoordig adjunct. Wij werkten in het verleden regelmatig samen aan leuke groenprojecten ter inburgering, bijvoorbeeld een kerstworkshop voor de ouders. Nooit heb ik zulke dankbare cursisten gehad. En in één middag hebben we alle driehonderd leerlingen tegelijk een kerststukje laten maken. Een uitdaging! Een step-by-stepfilmpje op het smartboard en drie IQ-teams vlogen langs de klaslokalen, een enorm inspirerende dag.

Voor deze inmiddels ‘gemengde’ leuke school, waar leerkrachten dagelijks iets extra’s geven en sommige leerlingen het niet cadeau krijgen, doe ik mijn best om mee te denken wanneer mijn schoonzusje belt met een bloemenvraag. ‘Ing, wat kost een paar bossen tulpen per leerkracht?’ Vlak voor Moederdag, de prijzen gingen sky high en de tulpen waren niet te betalen. Mijn inkoper zegt dat hij ze, als hij mazzel heeft, tussen de 25 en 32 cent kan inkopen, dus rond de vijftien euro per leerkracht. ‘Ohhh, bij de supermarkt zijn ze twee bossen voor zes euro?!’

Tsja, dat is deels het gevolg van de weggooimaand van vorig jaar. Steeds vaker maken grote kwekers vooraf rechtstreekse prijsafspraken, bang voor nieuwe doordraaiacties, met als gevolg schaarste op de klok. En we gingen opnieuw in Europa op slot, mede daardoor is er minder aanvoer van buitenlands producten. Daartegenover staat de consument die nu juist heel graag bloemen in huis wil zetten. Een logisch gevolg van marktwerking en de retail, die de macht inmiddels ook binnen onze sector in handen heeft.

Als tuindersvrouw mag ik niet klagen. Manlief kreeg veel meer voor zijn sneeuwballen dan vorig jaar en topprijzen voor de violieren, maar hoe verkoop ik dit aan klanten? Ik sprak een collegabloemist die zei: ‘Ik durf niet de prijzen te vragen die ik moet vragen. Ik hoop dat ik het in de zomer inloop, want dit voelt als oplichterij.’

Ik heb mijn schoonzus geadviseerd de tulpen te kopen bij de buurtsuper en ben gezegend dat klanten meestal een totaalbedrag noemen. Met Moederdag antwoordde ik eerlijkheidshalve: als je een boeket net als anders wilt, zou ik €10 meer uitgeven. Kortom: mag het een onsje meer zijn? Nee eigenlijk niet, maar met deze uitleg had iedereen er begrip voor.

Inge Quint

iqflowerart.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties