We want more

Kalanchoe is een geslacht uit de Crassulaceae, een vetplantenfamilie. Er zijn ruim tweehonderd soorten bekend en veel hiervan zijn gevonden op Madagascar. De geslachtsnaam komt van kalan chau huy.

Dat wordt opgemaakt uit een aanhangsel van het derde deel Historia Plantarum door George J. Kamel, Tsjechische missionaris die onder andere als eerste de Filipijnse Flora beschreef en voor zijn werk door Linnaeus werd vereerd in de Camellia. Het zou de Chinese volksnaam zijn voor Kalanchoe laciniata. Het verhaal zou echter ook gebaseerd kunnen zijn op een foute Chinese naam.

In de begin jaren tachtig van de vorige eeuw is er veel gebeurd in het gewas Kalanchoe. Er was zelfs sprake van een kleine revolutie. Een groot aantal cultivars voor de potplantenteelt kwam op de markt die via een andere vermeerderingsmethode sneller, goedkoper en in grotere aantallen en kleuren waren te produceren.

Gevulde bloemen

In die stroomversnelling verschenen ook al snel de eerste gevuldbloemigen en nieuwe bloeitypen. Grote speler in deze is de Deense firma Knud Jepsen A/S. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor een nieuwe generatie hybridepotplanten gebaseerd op de gevuldbloemige Kalanchoe blossfeldiana. Veel andere Kalanchoe-soorten zijn ingekruist om te komen tot meer vormen en kleuren en grotere gevuldbloemigheid. De veredelingsmethoden zijn in de VS en Europa gepatenteerd.

Om deze soortkruisingen te maken zonder al te veel kennis van microbiologische genetica wordt Agrobacterium tumefaciens, een algemeen voorkomende bodembacterie, gebruikt om de genenoverdracht te stimuleren. De normaal gevulde Kalanchoes worden op de markt gebracht als Rose Flowers en deze zeer zwaar gevulde hybriden als More Flowers.

Plantenpaspoort

Naam: Kalanchoe ‘Geneva’

Kenmerken: bloeiende vetplant met zwaar gevulde bloemen; planthoogte tot 25 cm inclusief bloeiwijze; plantdiameter tot 30 cm; bladgrootte 10 x 15 cm; bladvorm rond tot ovaal met gelobte en gekartelde rand; bladkleur donkergroen; bloeiwijze schermvormige tros; bloemen gevuld tot 1,5 cm lang met een doorsnede tot 3 cm; bloemkleur rood

Herkomst: Madagascar

Houdbaarheid: 1-2 maanden

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 125025

Veiling: Royal FloraHolland

Verzorging: zeer makkelijke kamerplant; standplaats volle zon in goed gedraineerde grond; voor nieuwe bloei-inductie moet de plant onder kortedagomstandigheden worden geplaatst

Tekst: Leo Miedema/Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties