Wilde katjes

Myrica gale oftewel gagel, is een product dat al net zo oud is als ons vak. Het wordt al meer dan honderd jaar elke winter jaar op jaar gebruikt en is overal te koop. Wij zijn er zo aan gewend dat het niet meer opvalt. Daarom wordt het tijd om deze leuke heester eens in het zonnetje te zetten, vindt Bab Star.

De gagelstruik kwam van nature voor in de veengebieden in Nederland. Door de ontwatering staat deze plant nu op de rode lijst van bedreigde plantensoorten. Toch wordt hij nog volop geteeld in Duitsland en Polen en een klein beetje in Nederland.

De planten zijn of mannelijk of vrouwelijk waarbij de katjes van de mannelijke vorm het mooiste zijn. In de zomer zitten de takken vol met bladeren, die opvallen door de sterk aromatische geur. De blaadjes hebben harspuntjes met kliertjes die een bitterachtige smaak produceren. De bladeren werden vroeger gebruikt in de bierbrouwerij. Doordat de stof een beetje giftig is en zelfs hallucinerend werkt, is deze al heel lang geleden vervangen door hop.

Wintertak

In de winter verliest de gagelstruik al zijn blad waardoor de mannelijke plant met de grote katjes meer dan honderd jaar geleden al een welkome siertak was voor de bloemisten van die tijd. Het winterassortiment was immers heel erg schaars en bestond uit Helleborus, wilgenkatjes, gagel, voorgetrokken bloesemtakken of bollen en groenblijvende heesters. Van importbloemen was in die tijd helemaal geen sprake.

Toch is gagel al die jaren mee blijven doen. Van december tot maart waren de takken te vinden, vooral tussen de tulpen en de narcissen. De laatste tien jaar is het gebruik door de bloemist sterk afgenomen. Reden genoeg om deze prachtige wintertak onder de aandacht te brengen.

Spanning

De lange vertakte gagel straalt een bepaalde spanning uit. Het is een stukje winter met een overtuigende boodschap: kijk, nog even wachten en het wordt voorjaar! Het straalt er vanaf, de knopjes vol energie. Ze staan te popelen om open te barsten zodra ze beroerd worden door het eerste lentezonnetje.

Probeer deze takken met hun mooie belofte eens uit in uw wintercreaties. Ze vullen enorm, brengen sfeer en zijn bovendien heel betaalbaar, aldus Bab.

Tekst: Bab Star jr, Bloemengroothandel Bab Star | Foto: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties