Zoete nazomer

De veelzijdige vaste plant die bekendstaat als Chinees zoethout heeft bloemen en wortels die eetbaar zijn. De wortels bevatten de natuurlijke zoetstof glycyrrhizine. Door te kauwen op de wortels komt deze stof vrij. Ook worden de wortels gekookt om de stof vrij te maken en ze daarna terug te drogen tot een poeder.

Maar het is ook gewoon een mooie plant voor de border vanwege de lilaroze, op klaver lijkende bloeiwijze, de dieprode stengels die makkelijk 2 meter hoog worden, het samengestelde acacia-achtige blad en in de nazomer de oranjebruine stekelige zaadballen. De plant is goed winterhard. De takken zijn mooi om te oogsten wanneer de zaadballen gaan kleuren. Deze zijn op volle lengte goed te gebruiken in grote arrangementen, maar ook in kleinere deeltakken in herfstboeketten.

Vlinderbloemigen

Glycyrrhiza behoort tot de leguminosae, de vlinderbloemigen. De wetenschappelijke naam is herleid uit het Griekse woord glukúrrhiza, wat letterlijk zoete wortel betekent. Deze soort is gevonden in de Zuid-Chineese provincie Yunnan. Uit China stamt ook het oudste gebruik als yun nan gan cao circa 2700  v.Chr,  en heeft zo via het Midden-Oosten zijn weg gevonden richting het oude Griekenland. Daar noemde Theophrastus (IV, III Eeuw v.Chr) de plant Scythians. Leonhard Fuchs beschrijft de plant in 1545 met de wetenschappelijke naam Süessholz, een naam die we nu nog gebruiken.

Uiteindelijk in 1764 beschrijft Linnaeus het geslacht Glycyrrhiza en herkent drie soorten: Glycyrrhiza  glabra, Glycyrrhiza echinata en Glycyrrhiza hirsuta. Glycyrrhiza yunnanensis werd beschreven in 1984 door Chineese wetenschappers,  maar is al eeuwen bekend als gan cao.

Bloemenpaspoort

Naam: Glycyrrhiza yunnanensis

Kenmerken: bladloze decoratieve tak met zaadballen; takken geribt en roodbruin gekleurd; peulvruchten geclusterd tot sterk behaarde zaadballen; vruchtjesgrootte ca 0,5 x 1,5 cm, zaadbal tot 10 cm; vruchtkleur oranjebruin

Herkomst: zuidwest China, provincie Yunnan

Houdbaarheid: 1 maand,  gedroogd langer

Verkrijgbaarheid: augustus tot en met oktober

VBN-nummer: 125414

Veiling: Royal FloraHolland

Verzorging: ze kunnen droog op een vaas staan of worden verwerkt in een arrangement

Tekst: Leo Miedema/Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties