De Boomkwekerij 190 Boskoopse bedrijven onzeker over opvolging

  190 Boskoopse bedrijven onzeker over opvolging

  1

  Voor 190 van de ruim 500 boomkwekerijen in de regio Boskoop geldt dat de ondernemer ouder is dan 57 jaar en nog geen zekerheid heeft over opvolging. De 190 bedrijven beslaan zo’n 190 ha. Dat is een van de conclusies uit een inventarisatie gemaakt door de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop (SBGB.

  In het kader van de inventarisatie is al het ware een foto genomen van het gebied en op basis daarvan uitgeplozen welke bedrijven er liggen en hoe de situatie er voor staat. Volgens een nieuwsbrief van SBGB komt uit de optelsom dat voor 85% van de bedrijven er een toekomstperspectief is, en voor ongeveer 15% op termijn alleen extensieve teelt of sanering in het vooruitzicht lijken te liggen.

  Bij de inventarisatie is ook gekeken naar het type bedrijf. Teelt in de volle grond is afgenomen en blijft door tal van oorzaken – bijvoorbeeld ongunstige verkaveling, wegvallen van mogelijkheden van grondontsmetting en teeltvrije zone – onder druk staan. De teelt in potten zonder recirculatie – in de praktijk vaak bedrijven die en potten en in de volle grond telen – zullen volgens het rapport over een jaar of tien niet meer bestaan. Het gaat om zo’n 160 bedrijven. Bedrijven met teelt in potten met recirculatie zijn niet in aantal (nu zo’n 200 bedrijven) en omvang toegenomen de afgelopen jaren en dat hangt waarschijnlijk samen met de recessie. Nu het economisch klimaat gunstiger wordt, is uitbreiding hier te verwachten. De recessie heeft ook zijn weerslag gehad voor teelt onder glas: die is ook nauwelijks gegroeid. Ook omdat in de nabijheid relatief gunstig kassen te huur kwamen. De verwachting is dat de teelt in kassen wel zal groeien, maar op een laag tempo.

  In het rapport is voorts per deelgebied gedetailleerd uitgezocht hoe de zaken er voor staan.

  > Het volledige rapport is te downloaden via de website van SBGB (pdf)

   

  Wim du Mortier
  Wim du Mortier, coördinator Hortipoint Mediaproducties

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  TonGroenewegen Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Ton Groenewegen
  Lid
  Ton Groenewegen

  160 bedrijven op 160 ha.
  Hier ligt een kans voor menig startend bedrijf.
  Welk collectief gaat dit oppakken, en stapt over alle denkbare problemen heen ?
  Goed om hier eens over na te denken !