2021: planten zijn niet aan te slepen en idioter weer dan ooit

Een groeiende vraag naar groen, bedrijfsopvolging of overname, maar bovenal het weer, waren in 2021 veelbesproken en goed gelezen onderwerpen. De laatste week van het jaar is de tijd om terug te blikken. De Boomkwekerij keek met drie kwekers terug op afgelopen jaar.

Sinds lange tijd stonden Nederlanders in 2021 weer op natuurijs. De start van een onstuimig jaar qua weer, ditmaal waarschijnlijk terecht het meest besproken onderwerp van het jaar. Een sneeuwstorm waardoor diverse bedrijven schade opliepen door ingestorte tunnels en weggewaaid fleecedoek. Een koud voorjaar dat lang aanhield, waardoor het groeiseizoen maar niet op gang leek te komen. En een zomer waarin Zuid-Nederland door overstromingen onder water kwam te staan. Een gebeurtenis waar gedupeerde kweker Frank Radder van Puur Aroma met ons op terugblikte: „Je schikt je rot, maar de rampzaligheid is relatief.”

Booming business

Maar weer of geen weer, ondertussen waren de planten niet aan te slepen. Was de vraag in 2020 al groot, in 2021 zette de groei verder door. Ondanks het koude voorjaar, kwam de vraag al vroeg op gang. Dat zorgde voor rare taferelen, want er was nog amper tot geen groen op de potten zichtbaar, maar de handel trok de planten bij de kwekers bijna onder de handen vandaan. Of zoals Sander van der Vaart van F.N.Kempen samenvatte: „Het weer was dit keer niet doorslaggevend.”

Bedrijfsovername

Bedrijfsopvolging is een onderwerp wat in de boomkwekerij al een aantal jaren onderwerp van gesprek is. Is er opvolging in de familie, kies je voor verkoop of kan je een ’externe’ opvolger aantrekken? Een onderwerp dat het vakblad afgelopen jaren onder de aandacht heeft gebracht door op structurele basis bedrijven voor het voetlicht te brengen hierover. Deze keer blikken we terug met een van deze kwekers hoe het jaar na de overname verlopen is. „Het was een jaar vol uitdagingen”, aldus Albert de Vries van Boot&Dart.

Lees de volledige artikelen in De Boomkwekerij editie 26. Heeft u een digitaal abonnement? Lees de artikelen en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties