Alleen groene middelen zijn niet voldoende

  Het aantal groene middelen met een toelating neemt toe de laatste jaren. Maar niet zo hard als vijf jaar geleden nog werd voorspeld en waar de Green Deal Gewasbescherming een boost aan moest geven. In gesprek met Jolanda Wijsmuller, manager biologicals and minor crops Bayer Nederland.      

  Als aan Jolanda Wijsmuller, verantwoordelijke voor de groene middelen bij Bayer Nederland, gevraagd naar de toekomst van de gewasbescherming dat vindt ze die heel zorgelijk „Europa stelt zulke hoge eisen onder het motto van veiligheid dat het zichzelf buiten spel zet.” En die eisen gelden niet alleen voor chemische gewasbescherming maar ook voor groene middelen. Het krijgen van een toelating voor nieuwe stoffen is extreem lastig, het krijgen van een herregistratie ook waardoor er relatief weinig nieuwe middelen komen en er veel bestaande wegvallen. Dat zorgt uiteindelijk voor een situatie waarin kwekers niks meer kunnen.       

  Daarnaast is het met de herregistraties lastig om de kleine toepassingen op het etiket te krijgen, waardoor je deze iedere keer nadien moet aanvragen. Dat kost een hoop extra tijd, moeite en geld. Bovendien zijn middelen daardoor tijdelijk niet beschikbaar voor de kleine teelten. En dat levert in Nederland lastige situaties op, want in Nederland hebben we bijna uitsluitend kleine teelten.”

  Lees het volledige artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 47. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties