Bloemen in Amsterdam krijgen emissieloos water

  De gemeente Amsterdam wil in 2025 een zero-emissiezone hebben. Dat geldt voor alle voertuigen, dus ook voor onderhoudswagens. Planten en bloemen in de stad krijgen nu al water met een elektrische wagen.

  Al vanaf 5 uur ’s ochtends rijdt de stille wagen van Oase Lease door Amsterdam om alle bloemen te voorzien van water. Het is een 100% elektrische bestelwagen, door de kwekerij uit Bemmel omgebouwd tot een gigantische gieter. Daarmee geeft de chauffeur water aan de duizenden bloemen die de teler in de stad heeft neergezet en opgehangen. Het zijn bloemen als Petunia, Verbena en Bidens. Ze trekken bijen, hommels en vlinders aan.

  Deze elektrische bestelwagen van Oase Lease is omgebouwd tot een gigantische gieter. In 2025 hebben sommige gemeenten een zero-emissiezone binnen de ring. (Foto: Oase Lease/VidiPhoto)

  De wagen kan 160 kilometer rijden en 500 liter water meenemen. De bloemen van Oase Lease in Amsterdam krijgen water uit de grachten. Volgens de kweker hebben meerdere gemeenten interesse in haar elektrische sproeiwagen.

  Klimaatakkoord

  Veel gemeenten willen in 2025 een zero-emissiezone instellen in de binnenstad. In Amsterdam zullen de wegen binnen de ring A10 dan uitstootvrij zijn. In het klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2025 minstens dertig grotere steden zero-emissiezones invoeren voor stadslogistiek. Ondernemers kunnen via een landelijke overgangsregeling overstappen op een uitstootvrije bestelbus of vrachtwagen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties