Gemeenten mogen vanaf 2025 ‘zero emissie zone’ instellen

Gemeenten kunnen vanaf 2025 gebieden instellen waar alleen nog bestelbussen en vrachtwagens mogen komen zonder uitlaatgassen (‘zero emissie zone’). Dit is een uitwerking van de afspraak uit het klimaatakkoord. Ondernemers kunnen via een landelijke overgangsregeling overstappen op een uitstootvrije bestelbus of vrachtwagen.

Het is de bedoeling dat met een overgangsregeling de meest vervuilende bestelbussen en vrachtauto’s er het eerst uitgaan. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft hierover met diverse partijen uit de transportsector, ondernemersverenigingen en gemeenten een akkoord bereikt.

Fiscale regelingen

Ondernemers die in een zero emissie zone moeten zijn, komen tussen 2021 en 2025 in aanmerking voor een subsidie. Daarnaast zijn er diverse fiscale regelingen, die investeren in een schone bedrijfswagen voordeliger maken.

In het klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2025 30 tot 40 grotere steden zero emissie zones invoeren voor stadslogistiek. De invoering van deze zones is een belangrijke stap om het vervoer schoner te maken. Het kabinet wil dat er in 2050 alleen nog uitstootvrije voertuigen op de weg rijden.

 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MvA
MvA
3 jaren geleden

Wordt met dit accoord opnieuw wèl een uitzondering gemaakt voor gehandicapte particulieren, die een bestelbus rijden tbv vervoer in rolstoel en met scootmobiel??
Een doelgroep die zich ècht niet de kosten van een elektrische bestelbus kan veroorloven met voorzieningen die zo’n auto 100% duurder maken, hetgeen zij vrijwel altijd uit eigen zak moeten betalen. Zij rijden hooguit 5000 – 10.000 per jaar en zouden ernstig gedupeerd raken als zij op dezelfde wijze beknot worden als beroepsrijders