Bomenexportbedrijf op China failliet

Een bv van voedselindustrieel Hak die vruchtbomen verscheepte naar China, is failliet.

Op 18 mei is Altena Kwekerijen bv failliet verklaard door de rechtbank in Zeeland-West-Brabant. De bv handelde onder de naam Clootwijck Beheer bv en heette voorheen Clootwijck Nurseries, aldus curator Arjan van der Knijff. „Het is dezelfde vennoot.”

Volgens de curator was het faillissement aangevraagd door een leverancier. Het ging om uitgangsmateriaal voor de fruitsector in China. De leverancier had nog geld tegoed van Clootwijck Nurseries. „Het gaat om een flink bedrag”, zegt Van der Knijff. „De kans dat de leverancier dat bedrag terugkrijgt, is zeer beperkt.”

’China terughoudend bij importvergunningen’

Het onderzoek naar het faillissement loopt nog. „Terughoudend beleid van China bij het afgeven van importvergunningen is een oorzaak”, aldus de curator.

Clootwijck Nurseries was een bv van bedrijvengroep QuaTerNes, die wereldwijd actief is in de voedselverwerkingsindustrie en is opgezet vanuit de familie Hak. Het faillissement treft uitsluitend die bv, aldus Van der Knijff. „De rest van de vennootschap staat nog.”

1,8 miljard bomen

Voorjaar 2015 gingen er 45-50 zeecontainers met vruchtbomen, handveredelingen, onderstammen en machines voor de boom- en fruitteelt naar China. Er zouden meerdere zendingen volgen. Tegenover De Boomkwekerij zei Clootwijck/Hak destijds namelijk dat China tien jaar lang, 180 miljoen bomen per jaar nodig had: totaal 1,8 miljard bomen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties