Boomkwekerij heeft er milieu-certificeringsoptie bij

De GlobalGAP-IDA-module is toegevoegd aan de milieucategorie van het FSI-mandje, zo meldt GlobalGAP deze week. Hierdoor heeft de boomkwekerij er naast MPS-ABC een nieuwe FSI-milieucertificeringsoptie bij.

De GlobalGAP-IDA-module is een digitaal registratiesysteem waarmee sierteeltproducenten hun milieugegevens kunnen verzamelen, registreren en interpreteren. Het IDA-systeem kan worden gebruikt als een zogenaamde add-on in combinatie met verdere GlobalGAP-certificering, of zelfstandig als standalone-module.

De GlobalGAP-IDA-module is in 2020 gelanceerd in samenwerking met Royal Flora Holland als alternatief voor MPS, en zit nu dus ook in de milieucategorie van het FSI-mandje. Dit mandje bestaat uit in totaal drie categorieën: GAP (Good Agricultural Practice, goede landbouwpraktijken), Sociaal en Milieu.

FSI
FSI staat voor Floriculture Sustainability Initiative. Dit is een samenwerkingsverband van 50 internationale sierteeltketenpartners, die toezegden om in 2020 negentig procent van alle bloemen en planten duurzaam te produceren en te verhandelen. Sinds oktober 2020 maakt Royal Flora Holland op de veilingklok per kweker zichtbaar of deze de certificaten heeft waarmee hij aan de minimale FSI-normen voldoet.

Het FSI-mandje.
Het FSI-mandje (bron: FSI).

GlobalGAP is een certificeringsinitiatief van een aantal Europese supermarktketens. In Nederland voert NAK-Agro de inspecties voor GlobalGAP uit. Navraag bij enkele handelshuizen leert dat GlobalGAP-certificering in de boomkwekerijsector op dit moment nog geen gemeengoed is.

Apps boomkwekerij

Steeds meer kwekers gebruiken multifunctionele gewasbeschermingsapps voor hun middelenregistratie en voor vrijwillige milieucertificering. Twee veelgebruikte apps in de boomkwekerij zijn de Maatwerk-app en de GQ-app. In de bloembollen/vaste planten is ook de GMN Crop-app in gebruik. Al deze apps zijn gekoppeld aan GlobalGAP-IDA. Gebruikers kunnen hun milieuregistratiedata daarmee rechtstreeks laten controleren door GlobalGAP.

Bron: IDA Makes It into FSI Basket (globalgap.org)

Zie ook: Multifunctionele gewasbeschermingsapps in de lift – Hortipoint

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties