Boomkwekerij Van Rijn-de Bruyn bestaat niet meer

Boomkwekerij Van Rijn-de Bruyn in Uden bestaat niet meer. De broers Pieter (64) en Bart (66) van Rijn zijn gestopt vanwege gebrek aan opvolging in hun vruchtbomenbedrijf.

De broers hebben elk twee dochters, maar zij hebben alle vier een baan buiten de sector. Daarmee komt na 74 jaar een eind aan familiebedrijf Van Rijn-de Bruyn (opgericht in 1946). „Dat heeft wel pijn gedaan”, reageert Pieter van Rijn, „maar het is niet anders en dat moeten we toch accepteren.” Afgelopen voorjaar zijn de laatste bomen geleverd.

De laatste jaren is geprobeerd om de boomkwekerij in Uden binnen de sector te verkopen. „Een mooie locatie net buiten Uden, langs de A50”, zegt Van Rijn. Een andere vruchtboomkwekerij had hij niet verwacht, omdat bestaande kwekers geen nieuwe locatie wensen maar nieuwe, verse grond voor hun teelten. Hij had wel gehoopt op bijvoorbeeld een laanboomkwekerij. „Maar dat is helaas niet gelukt.”

De locatie is zo goed als verkocht aan een buitenstaander die de gebouwen voor opslag wil gebruiken. Daarvoor moet het bestemmingsplan nog wel worden gewijzigd.

Nog volop actief in sector

Boomkwekerij Van Rijn-de Bruyn bv bestaat niet meer, maar Van Rijn gaat nog door onder de firmanaam Van Rijn-de Bruyn bv. Hij is nu verhuisd naar Someren. Van Rijn blijft directeur van Xenia Europa die internationaal de peer Xenia vermarkt. Daarnaast blijft hij voorzitter van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen. Ook blijft hij zijn taken in de adviescommissie en de sectorraad van Naktuinbouw uitvoeren. „Ik blijf verbonden met de sector en ben nog volop actief.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties