Brexit-probleem Belgische pre-exportcertificaten opgelost


Voor Belgische en Deense boomkwekerijproducten en potplanten is niet langer een pre-exportcertificaat vereist als ze via Nederland naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd worden.

NVWA heeft met België en Denemarken afspraken gemaakt om garanties af te dekken via een gezamenlijk register van niet-aanwezige organismen. Daardoor wordt voor die organismen het pre-exportcertificaat overbodig. Andere lidstaten volgen mogelijk nog.

Wel inspectie

Vanaf 1 januari 2021 hebben exporteurs op het VK een fytosanitair certificaat nodig voor bijvoorbeeld export van boomkwekeriproducten en potplanten, waaronder producten waarvoor de CITES-bijschrijving vereist is. Veel zendingen voor het VK bevatten producten uit andere lidstaten. Een aantal van de exportgaranties over producten kunnen alleen afgegeven worden door het land van productie (bv. uitgevoerde veldinspecties).

Het producerende land dient de partij te voorzien van een pre-exportcertificaat waarin de betreffende keuringsinstantie garanties afgeeft. Nederland heeft dit pre-exportcertificaat nodig als onderbouwing voor de exportgaranties. Voor België en Denemarken is dit dus niet meer nodig. De planten en bomen uit die landen moeten in Nederland nog wel geïnspecteerd worden door respectievelijk KCB en Naktuinbouw.

Problemen voor exporteurs

Deze regelgeving leidde in januari tot problemen voor exporteurs. Planten en bomen uit bijvoorbeeld België die via Nederland naar het VK geëxporteerd werden, waren niet altijd voorzien van een pre export certificaat. Deze producten kunnen niet worden geëxporteerd naar het VK.

Jaap Kolff van handelaar Kolff Plants ondervond onlangs nog problemen met de benodigde pre-exportcertificaten. Hij reageert verheugd dat de problemen zijn opgelost. „Petje af voor wie hieraan heeft meegewerkt; met name Anthos en Naktuinbouw. Zij hebben het razendsnel opgepakt en daar ben ik blij mee.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties