Brits risicoregister overschrijdt duizend organismen

Het risicoregister plantgezondheid dat de Britse overheid sinds enkele jaren bijhoudt, bevat inmiddels 1.024 uitheemse organismen die mogelijk een gevaar vormen voor bomen en planten in het Verenigd Koninkrijk.

Het Britse ministerie Defra zette het register eind 2013 op als hulpmiddel bij het toekennen van prioriteiten: welk organisme kan zo bedreigend zijn voor het VK, dat actie nodig is in de vorm van bijvoorbeeld importregels? Defra kan op basis van dat register echter ook bestaande regels versoepelen of schrappen.

Het register ging begin 2014 online met 668 organismen. Sindsdien heeft Defra nieuwe organismen toegevoegd, telkens op basis van informatie van de Europese fytodienst EPPO.

Nu zijn er 1.024 organismen opgenomen. De nieuwste toevoegingen zijn Anisandrus maiche (kever die bladverliezende bomen kan aantasten); Dryocoetes himalayensis (bastkever die walnoten kan aantasten); Agrilus haustulifer (familielid van essenprachtkever); Lambdina fiscellaria (mot die boomsoorten in Noord-Amerika aantast) en Chrysomyxa ledicola (schimmel die Picea en Rhododendron aantast).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties