Buddleja en Fargesia winnen goud op GrootGroenPlus 2017

Buddleja alternifolia ‘Pmoore12’ (UNIQUE) van Boomkwekerij Out uit Hazerswoude-Dorp en Fargesia murieliae ‘Elias’ van Van Vliet New Plants BV uit Stroe hebben goud gewonnen op GrootGroenPlus 2017.

Buddleja alternifolia ‘Pmoore12’ (UNIQUE) heeft volgens de KVBC-jury een zeer dichte vertakking en relatief fijn blad dat nog goed groen is en een gezonde uitstraling heeft. De bloemen zijn donkerder dan bij B. alternifolia en veel langer doorbloeiend. De jury noemt de plant uniek en vernieuwend binnen het grote sortiment Buddleja. Een minpuntje vond de jury dat de plant wat weinig bloemen had tijdens de keuring.

De jury noemde Fargesia murieliae ‘Elias’ onderscheidend en vernieuwend vanwege de zeer lage en zeer dichte groeiwijze. De twijgen zijn sierlijk gebogen en de frisgroene blaadjes geven de plant een fraaie structuur. Verder is de plant breed toepasbaar in tuinen, potten en openbaar groen als lage, niet-woekerende bamboe.

Door twee winnaars van goud in de schijnwerpers te zetten is de organisatie dit jaar afgestapt van het kiezen van één beste noviteit.

Zilver

Zilver was er voor Caryopteris clandonensis ‘Lissteph’ (STEPHI). Het betreft hier een gezamenlijke inzending van Fa. Lucassen Boomkwekerij uit Vorden en Boomkwekerij Elst van Bergen mts, Wernhout. De jury spreekt van de eerste roze-bloeiende C. clandonensis die een zeer grote verbetering is van C. incana ‘Autumn Pink’. De jury noemt de bloemen goed roze en leuk contrasterend met het blad. Ook vind zij de plant breed toepasbaar.

Brons

De KVBC deelde twee keer brons uit: voor Chamaecyparis lawsoniana ‘Twisted Ball’  van Schrauwen-Moerings uit Sprundel en voor Ilex meserveae ‘Annys Dwarf’ (GENTLE) van Van Son en Koot uit Kaatsheuvel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties