Perkgoedkweker start met Buddleja

Perkgoedkweker Bas Sonneveld uit Honselersdijk start met het kweken van Buddleja davidii in de kas. „Je moet voor dit gewas echt geduld voor hebben en dat is voor een perkgoedkweker wel even een omschakeling.”

Sonneveld levert vanaf week 25-26 voor het eerst Buddleja davidii via zijn eigen concept Attractions. De kweker is op aanraden van zijn stekleverancier deze uitdaging aangegaan. De voorbereiding heeft zeker een jaar geduurd, als het testen van het gewas erbij wrodt opgeteld zelfs nog langer. „Wat de teelt vooral lastig maakt, is dat Buddleja zich niet laat opjagen. Je moet er geduld voor hebben en dat is voor een perkgoedkweker wel even een omschakeling.”

Dat de knoppen week 23-24 nog geen kleur vertonen, komt niet door het ongeduld van Sonneveld. Het hele perkgoedseizoen verloopt wat rustiger. Daardoor is ook zijn nieuwe teelt enigszins vertraagd. Met nog één knipbeurt gaat het echter volgens de teler helemaal op tijd goed komen. In tegenstelling tot concullega’s gaat hij uit van een jong gewas; dus niet met materiaal afkomstig van meerjarig hout.

Het idee achter het concept is dat de consument start met een mooie tafel- of terrasplant die later is te planten in de tuin. Als heester groeit die dan uit tot een struik waar jaren plezier aan te beleven is. De start in potmaat 13 is mogelijk, omdat deze Buddleja-soorten erg compact zijn. In de pot gaan drie soorten waarmee Sonneveld met vijf kleuren vier mixen maakt.

Bij de potcover ligt de nadruk op vlinders. Onder het concept wil Sonneveld ook andere bij- en vlindervriendelijke gewassen gaan brengen. Hij is er al één aan het testen, maar betwijfelt of die wel rendabel is te telen. Wat betreft bijvriendelijk probeert Sonneveld de gewassen ook biologisch te telen. Dat is het eerste jaar gelukt.

Om te beginnen komt Sonneveld met 10.000 Buddleja op de markt: „Een voorzichtige start omdat het meer boomkwekerij-achtige handel is waarin ik nog niet thuis ben.”

Bas Sonneveld is eigenaar van Sonneveld Plants in Honselersdijk. Dit bedrijf van 2ha kweekt in het voorjaar perkgoed en in het najaar kerststerren en cyclamen.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties