Chinese kunst met Malus

Op de laatste dag in China komen we uit bij het rooien van appelzaailingen, het gebeurt gewoon op de Chinese manier. Maar wat ze daar vervolgens mee maken, is uit de kunst.

We zijn nog steeds in Shandong, om precies te zijn in Linyi. Nog nooit van gehoord, maar ook dit is een metropool (11 miljoen inwoners!). In Linyi zit een ondernemer die een gat in de markt heeft gevonden – of gemaakt, het is maar net hoe je het bekijkt.

De Chinees kweekt bijna alleen maar Malus (tussen de vele gezaaide appelboompjes staan ook enkele knoesten van stamrozen). Er is op deze winterdag, met sneeuw op de vettige grond, volop bedrijvigheid te zien. Vrouwen rooien en binden de zaailingen, en twee man zijn aan het lassen. Ze maken rekjes, allemaal kunstvormen. En daarin worden al die zaailingen in gevlochten. Zo ontstaat er een soort Malus-vaas van wel 30 planten.

De Chinees kan de vraag niet aan, zo goed gaat zijn business. Hij komt uit een andere sector, laat niet los welke, maar blijkt wel een hotel te hebben. Een verdieping is zijn kantoor. Daar toont hij trots, foto na foto en filmpje na filmpje, hoe prachtig al die kunstige Malus in de lente bloeit.

Via WeChat ontvang ik gelijk een paar beelden van de bloeiende kunstwerken. Smartphones en WeChat zijn ongekend populair in China, om van alles met elkaar te delen, met beeld te bellen. Ik heb hier niemand gezien die een krant las; iedereen – ja, ook oudere Chinezen – is voortdurend bezig met een smartphone en WeChat.

China enorm veranderd

Het is dan tijd om naar het vliegveld te gaan. Via Linyi naar Shanghai, en dan door naar Schiphol. Mijn bezoek aan de Chinese sector zit er nu op. Het is wel duidelijk: China is enorm veranderd sinds ik er tien jaar geleden rondreisde. Nog meer bouw, nog meer infrastructuur. Nog meer groen. En een aantal ondernemers groeit daar hard in mee.

Je komt niet zomaar China binnen, en eenmaal in China kun je ook niet zomaar rond. Vertaling en begeleiding is sowieso nodig, want veel Chinezen kennen geen buitenlandse taal. Je moet er de weg weten. Nu zijn er vele wegen die naar en door China leiden. Ik heb mijn weg kunnen afleggen dankzij het Nederlands-Chinese team van EWD-Compass, een bedrijf dat ondernemers uit verscheidene sectoren helpt bij business in China.

Lees binnenkort in het vakblad uitgebreid over het moderne China. Nu eerst terug naar Nederland en de vele indrukken laten bezinken…

Foto’s: Arno Engels

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bernie Nagel
Bernie Nagel
5 jaren geleden

Goedemorgen Arno,
Complimenten voor je blogs uit China, leuke stijl van schrijven en daarmee uiterst prettig om te lezen (en leerzaam, heb er van geleerd).