De Boomkwekerij Teelt Curly Multi Tree levert appels, peren, kersen én pruimen

Curly Multi Tree levert appels, peren, kersen én pruimen

1

Fruithof introduceerde op Plantarium en bij Groen-Direkt een bijzonder product waaraan appels, peren, kersen én pruimen groeien. Plus fruitbomen voor consumenten die niet willen snoeien.

De noviteit met vier verschillende fruitsoorten heet de Curly Multi Tree: het bedrijf uit Kapelle plant een appelboom, een perenboom, een kersenboom plus een pruimenboom in één grote 31 cm-pot en draait de bomen als een kurkentrekker in elkaar.

Elk ras is zelfbestuivend en is op een zwakgroeiende onderstam geënt, zodat die de groei enigszins in toom houdt. „Er is wel snoei nodig”, zegt Machiel Mathijssen van Fruithof, „maar het is een soort vormsnoei, want allevier de bomen vormen samen een soort bol die klein zal blijven.”

De Curly Multi Tree is een vervolg op de Familieboom die Fruithof reeds enkele jaren geleden op de markt zette: vijf verschillende rassen, bijvoorbeeld van appel, geënt op één boom. „Die wordt goed verkocht”, aldus Mathijssen, „maar bepaalde klanten wilden ook diverse fruitsoorten op één onderstam. Dat kan natuurlijk niet vanwege onverenigbaarheid.”

Wonder Tree hoog veredeld

Vandaar dus vier verschillende fruitsoorten op passende onderstammen. Voor consumenten die niet willen snoeien, heeft Fruithof een alternatief bedacht: de Wonder Tree. Hierbij is bijvoorbeeld een appelras niet laag, maar hoog (op 60 cm) veredeld. „Dan knijp je nog meer de sapstroom af, hoef je niet te snoeien en volstaat alleen het uitknijpen van scheutjes.”

De Wonder Tree wordt aangeboden in een beperkt sortiment: een paar rassen appel, peer, kers en pruim. „Om de keuzestress van consumenten op tuincentra weg te nemen”, verklaart Mathijssen. „Voor elke nieuwe teelt kiezen we steeds de beste rassen.”

Foto’s: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Noor Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Noor
Gast
Noor

Hoe kun je deze het beste snoeien? En wat betekent het uitknijpen van scheutjes? Kan helaas geen foto of filmpje vinden 🙁