De nieuwigheden van Plantarium 2019

Nieuwigheden zijn de op Plantarium nieuw geïntroduceerde planten van bedrijven uit binnen- en buitenland die gekeurd worden door de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC). In totaal zijn er ruim 70 nieuwigheden aangemeld voor de keuring. Een overzicht.

Agapanthus ‘Panaga’ (Blue Infinity)

Inzender: SAPHO

Winner: Nelly Panaget

Agapanthus ‘Panaga’ (Blue Infinity) heeft bloemen met een diameter van meer dan 30 cm. De talloze bloemen en de ontwikkeling van nieuwe bloeiaren gedurende de zomer maakt dat de plant tot het oneindige bloeit, vandaar de naam Blue Infinity. Blue Infinity wordt 1 en 1,50 m hoog.

– – –

Ajuga reptans ‘Gold Chang’ (Golden Treasure)

Inzender: Vitroflora

Winner: Mimoto Engei Co

Ajuga reptans ‘Gold Chang’ (Golden Treasure) heeft lime-gele bladkleur. Hij bloeit in het (vroege) voorjaar met lichtroze bloemtrossen. In de tuin verspreidt ‘Gold Chang’ zich met uitlopers als bodembedekker. Onderhoudsvriendelijke plant, die het liefst een plaats in de (half)schaduw heeft in goed doorlatende, maar niet uitdrogende grond. De plant heeft een spreidende groeiwijze en wordt circa 25 cm hoog (als de plant bloeit), de bladhoogte is maximaal 10 cm.

– – –

Albizia julibrissin ‘Pos 1’ (Tropical Dream)

Inzender: Van Vliet Plants

Winner: Johan Possemiers

Albizia julibrissin ‘Tropical Dream’ bloeit met grote aantallen op steeltjes staande roze bloemen. De bloei begint in juli en gaat door tot half september. Tropical Dream is als beste geselecteerd uit een groep zaailingen uit de hoger gelegen gedeeltes rond Seoul (Korea). De plant is daarom zonder bescherming goed winterhard. Na twee jaar komt de boom in bloei. Ongesnoeid wordt de boom 5 à 6 m hoog. Na 10 jaar bevordert jaarlijkse snoei de bloei.

– – –

Anemone hupehensis ‘Ifansa’ (Snow Angel)

Inzender: Gootjes-Allplant

Winner: Osco Garden

Anemone hupehensis ‘Ifansa’ (Snow Angel) is een compacte, rijkbloeiende Anemone, met witte halfgevulde bloemen. De plant bloeit eind augustus en september. Anemone Snow Angel is een gezonde groeier en te gebruiken in de tuin of als container plant.

– – –

Astilbe ‘Harvandermeerrubyred’ (Lowlands Ruby Red)

Inzender: Compass Plants

Winner: mts. J.M.W. van der Meer en E.H. van der Meer-Godijn

Astilbe ‘Harvandermeerrubyred’ (Lowlands Ruby Red) is een doorkleurende, robijnrood bloeiende chinensis type. De bloemtakken zijn wijd opgaand en de planten zijn sterk en zeer geschikt voor de wat meer warme streken. Het blad is donkergroen als de plant bloeit en verkleurt tot brons/ bruin. Hoogte van de plant is 75-85 cm.

– – –

Astilbe ‘Heavy Metal’

Inzender: Compass Plants

Winner: H.G.J. Verduin

Astilbe ‘Heavy Metal’ heeft een zeer heldere rode bloemkleur, dit in tegenstelling tot rassen als ‘Fanal’, ‘Red Sentinel’ en ‘Glut’. Opvallend zijn de enorme dikke volle pluimen en de grote bloemblaadjes. De plant wordt zo’n 65-75 cm hoog en is zeer geschikt voor pot, tuin en als snijplant.

– – –

Astilbe ‘Mojito’

Inzender: Compass Plants

Winner: J.M.W. van der Meer en E.H. van der Meer-Godijn

Astilbe ‘Mojito’ heeft veerachtige, crème witte pluimen met groene punten. De plant heeft een groot aantal stelen en is rijkbloeiend. Tijdens de bloei is het blad donkergroen. Na de bloei verkleurt het blad tot bronskleurig. De plant wordt zo’n 60 – 65 cm hoog en bloeit in juni/half juli.

– – –

Buddleja davidii ‘Artbud 1580’ (Summer Teens Mats Magic Red)

Inzender: Artmeyer Baumschule

Winner: Norbert Artmeyer

Buddleja davidii ‘Artbud 1580’ (Summer Teens Mats Magic Red) is compact, goed vertakt en lichtjes overhangend. De bloei is rijk, van juli tot september met helderrode bloempluimen. Net als de andere variëteiten uit deze serie heeft Mats Magic Red een beperkte hoogte. De plant behoeft weinig onderhoud en houdt van de zon en kan goed tegen de droogte.

– – –

Buddleja davidii ‘Pmoore14’ (Berries & Cream)

Inzender: Boomkwekerij Out

Winner: Peter Moore

Buddleja davidii ‘Pmoore14’ (Berries & Cream) is een nieuwe introductie van veredelaar Peter Moore). Berries & Cream heeft tweekleurige bloemen in de kleuren crème en paars. De bloei is zeer rijk en duurt van juni t/m oktober. De plant wordt ca. 2 m hoog en 70 cm breed en is heel geschikt voor landschapsinrichting, de heesterborder of voor op balkon of terras.

– – –

Buddleja davidii ‘SMNBDPT’ (Rocketstar Flamingo)

Inzender: Valkplant

Winner: Proven Winners

De Buddleja Rocketstar serie brengt een compleet nieuwe uitstraling in het Buddleja assortiment. Proven Winners Buddleja davidii ‘SMBDPT’ (Rocketstar Flamingo) is een zeer compacte laagblijvende vlinderstruik met uitzonderlijk grote roze bloemen die van de vroege zomer tot het najaar de plant bedekken. Rocketstar Flamingo is zeer winterhard en geschikt voor in borders of op balkon of terras.. De plant wordt 60 cm hoog en 80 cm breed. Valkplant BV uit Hazerswoude is de inzender en brengt de planten tevens in de handel. Rocketstar® Flamingo is kwekersrechtelijk beschermd.

– – –

Buddleja ‘SRPBUD989’ (Blue Sarah)

Inzender: Kwekerij Lendert de Vos

Winner: Star Roses and Plants

Buddleja ‘SRPBUD989’ (Blue Sarah) is een zeer compacte, kortblijvende Buddleja die in de vorm van een bol groeit. De plant bloeit zeer rijk met korte blauwe aren van juni tot en met september. De maximale hoogte van Blue Sarah is circa 1 meter. Door deze compacte groei leent de plant zich prima om op een terras te gebruiken. Uiteraard kan Blue Sarah ook als solitair in de tuin worden gebruikt.

– – –

Cercis canadensis ‘NCCC1’ (Carolina Sweetheart)

Inzender: Joh. Stolwijk & Zonen Boomkwekerijen

Winner: Thomas G. Ranney

Cercis canadensis ‘NCCC1’ (Carolina Sweetheart) is een nieuwe introductie met spectaculair bont blad. Het is de meest kleurrijke Cercis die bestaat. De boom bloeit met 1,5 cm grote paarsroze bloemen die direct op de schors verschijnen. Na de bloei in het vroege voorjaar komen roze, rode en kastanjebruine bladeren tevoorschijn die later verkleuren naar bont groen en wit. In de herfst is het blad geel met rood en wit. De hartvormige bladeren geven een ware kleurenshow. Carolina Sweethart is net zoals andere Cercis canadensis cultivars goed winterhard en met een eindhoogte van zo’n 6 meter een uitstekende boom voor in de tuin.

– – –

Clematis ‘Evipo114’ (Vicky)

Inzender: Hoogeveen Plants

Winner: Guernsey Clematis

Clematis ‘Evipo114’ (Vicky) is een doorbloeiende plant uit de Boulevard-collectie. De plant is met een hoogte van 1,2 meter ideaal voor de kleinere tuin het terras of een balkon. In tegenstelling tot veel andere roze clematissen, kan dit soort goed zonlicht verdragen en verkleurt de bloem niet. De clematis geeft bloem van begin mei en blijft nieuwe bloemen vormen tot oktober en geeft daarmee uitzonderlijk lang bloem.

– – –

Clematis ‘Kokonoe’

Inzender: Marco de Wit Boomkwekerij

Winner: Shigeaki Ochiai

Clematis ‘Kokonoe’ is een klimplant met een warm paarse kleur. ‘Kokonoe’ geeft veel bloemen en bloeit van eind lente tot begin van de herfst. Deze klimplant wordt ca. 2,50 m hoog en 1 m breed en is mooi als solitair op terras of balkon, tegen een muur, schutting of pergola maar ook in een gemengde container of hanging basket.

– – –

Clematis ‘Zo10075’ (Bellissima)

Inzender: J. van Zoest

Winner: J. van Zoest

Clematis ‘Zo10075’ (Bellissima) heeft een zeer rijke bloei vanaf mei tot in september. De eerste bloemen in het voorjaar zijn gevuld, de zijbloemen en zomerbloemen zijn enkel. De kleur is zacht violet, soms bijna wit met iets violet of iets roze of iets gestreept. Een winterharde klimplant met stengels tot 2 m lang maar korter indien in pot gekweekt. Het blad is drietallig en donkergroen van kleur. De bloemen zijn 8-12 cm in doorsnede, rechtopstaand en uitgespreid. Na de voorjaarsbloei licht snoeien.

– – –

Clematis ‘Zo14089’ (White Arabella)

Inzender: J. van Zoest

Winner: J. van Zoest

Clematis ‘Zo14089’ (White Arabella) heeft een rijke bloei in het voorjaar en zomer. De eerste bloemen zijn half gevuld, de zijbloemen en zomerbloemen zijn enkel. Een winterharde semi-klimplant met stengels tot 1,50 m lang maar korter indien in pot gekweekt. Het blad is enkelvoudig of drietallig en donkergroen van kleur. De bloemen zijn 5-7 cm in doorsnede, rechtopstaand en wit.

Het is een gemakkelijk plant die rijk bloeit. De bloeitijd is van mei tot in september.

– – –

Clematis ‘Zo14100’ (Little Lemons)

Inzender: J. van Zoest

Winner: J. van Zoest

Clematis ‘Zo14100’ (Little Lemons) werd geselecteerd vanwege de buitengewone dwerghabitus, de lange bloeiperiode en de eindbloemen die zaadpluizen geven die een paar weken blijven zitten. In Nederland trekken de bloemen met name bijen en hommels aan. Clematis Little Lemons maakt stelen van 20-30 cm lang met soms een uitschieter tot 50 cm. Het blad is geveerd en groen gekleurd. De gele bloemen zijn knikkend en mooi klokvormig met een doorsnede van 2-3 cm. Na de bloei verschijnen de glanzende zaadpluizen; de zijbloemen geven gewoonlijk geen zaadpluizen. Clematis Little Lemons bloeit vanaf half mei tot begin september.. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.

– – –

Cordyline ‘Albatross’ (Superstar)

Inzender: Boomkwekerij Jochems van Opstal

Winner: Gordon Scott

Cordyline ‘Albatross’ (Superstar) is een nieuwe Cordyline met donker, paarsrood blad. Het blad is breed en glanzend. De plant heeft een opgaande habitus en wordt ca. 150 cm hoog en 80 breed. Superstar heeft een unieke vorm en kleur een geeft de tuin een tropisch tintje.

– – –

Delphinium elatum ‘DD-2011’ (Cinderella)

Inzender: Kebra

Winner: Dowdeswell’s Delphiniums

Delphinium elatum ‘DD-2011’ (Cinderella) is een sierlijke vaste plant met bloemen die met name geschikt zijn voor de snij en de patio. Deze Delphinium bloeit in de zomer. De bloemen zijn volledig gevuld en hebben een zachtroze kleur met groene puntjes aan de rand en in het hart. Cinderella wordt ca. 1,20 m hoog en 60 cm breed.

– – –

Diervilla splendens ‘G2X885411’ (KODIAK RED)

Inzender: Valkplant

Winner: Proven Winners

De jonge scheuten van Proven Winners Diervilla splendens ‘G2X885411’ (KODIAK RED) hebben een warme rode kleur verkleurend naar groen in de zomer en in het najaar naar een felrode herfstkleur. De lichtgele bloemen van zomer tot herfst geven een mooi contrast en zijn bovendien zeer aantrekkelijk voor bijen en andere insecten. Een ander groot voordeel van Diervilla Kodiak Red is dat hij goed gedijt op droge en schaduwrijke plekken, bovendien is hij zeer winterhard. Kodiak Red is geschikt als plant in de aanleg, maakt grondscheuten en kan machinaal worden gesnoeid. Dit eenvoudige onderhoud is ook voor de consument een extra voordeel.

– – –

Echinacea ‘IFECSSRA’ (SunSeekers Rainbow)

Inzender: Gootjes-AllPlant

Winner: InnoFlora

Echinacea ‘IFECSSRA’ (SunSeekers Rainbow) heeft grote volle bloemen. De dubbele rij bloembladen maken de plant opvallend. Daarbij verloopt de kleur van donkerroze naar oranje.

– – –

Erysimum ‘Dersurng ‘ (Sunstrong Orange)

Inzender: Danziger

Winner: Gavriel Danziger

Erysimum ‘Dersurng ‘ (Sunstrong Orange) geeft gedurende de zomermaanden grote, oranje en heerlijk geurende bloemen. Deze vaste plant heeft een compacte, opgaande groeiwijze met een gemiddelde groei. De bladeren zijn groen van kleur. Sunstrong Orange is gewonnen door uit Mishmar Hashiva (Israël).

– – –

Escallonia ‘Lowat21’ (Glowing Embers)

Inzender: Van den Dool Cultures en Firma J.C. Niesing

Winner: Lowaters

Escallonia ‘Lowat21’ (Glowing Embers) heeft verschillende kleurschakeringen van het blad: oranjerood jong blad in de lente dat verandert naar goudgeel en vervolgens naar groen. Daarbij komen nog de roze bloemen. Glowing Embers is een compacte plant die ca. 80 tot 100 cm hoog wordt. Deze bladhoudende heester verdient een mooi plekje in de tuin, heesterborder of op balkon of terras. Glowing Embers kan ook heel goed worden toegepast als lage heg.

– – –

Helleborus Dacaya

Helleborus ‘Hiljwlsdaca’ (Hello Helleborus Dacaya)

Inzender: Hoogeveen Plants

Winner: HilverdaKooij

Helleborus ‘Hiljwlsdaca’ (Hello Helleborus Dacaya) is rijk bloeiend van oktober t/m maart. De bloemen zijn rood tot dieprood van kleur. De clusters van bloemen blijven zich door ontwikkelen. Deze winterharde plant is sterk, vrij van ziektes en eenvoudig in onderhoud.

– – –

Heuchera ‘Wildberry’

Inzender: Gootjes-AllPlant

Winner: Walters Gardens

Heuchera ‘Wildberry’ heeft glimmend blad met een unieke paarse kleur. De bladeren houden deze kleur bijna het gehele seizoen vast, waardoor de plant een fantastische presentatie heeft in de tuin en op de pot. De bloemstelen zijn donker terwijl de bloemen naar wit kleuren. Een sterke plant en prachtige aanvulling in het Heuchera assortiment.

– – –

Hibiscus ‘AKATA204’ (Fujin)

Inzender: Sapho

Winner: Y. Kurabayashi

Hibiscus ‘Akata204’ (Fujin) verenigt de bloeikwaliteiten van het Hibiscus-type moscheutos met een van nature lage groeiwijze die zeer compact is (50 cm). De plant is hierdoor zeer geschikt voor het kweken in potten. De bloemen zijn talrijk en kleiner dan het soorttype en in verhouding tot de grootte van de plant. De bloei begint in juli en gaat de hele zomer door. Snoeien kan een late tweede bloei bevorderen. Fujin heeft tweekleurige bloemen, gepoederd wit met zacht roze op elk bloemblaadje. Het hart is granaatrood van kleur. Het blad is heldergroen en gekarteld.

– – –

Hibiscus ‘AKATA88’ (Raijin)

Inzender: Sapho

Winner: Y. Kurabayashi

Hibiscus ‘Akata88’ (Raijin) verenigt de uitstekende bloeikwaliteiten van het Hibiscus-type moscheutos met een van nature lage groeiwijze die zeer compact is (50 cm). De plant is hierdoor zeer geschikt voor het kweken in potten. De bloemen zijn prachtig gloeiend rood, talrijk, kleiner dan het soorttype en in verhouding tot de grootte van de plant (ongeveer 15 cm breed). De bloei begint in juli en gaat de hele zomer door. Snoeien kan een late tweede bloei bevorderen. Het blad is heldergroen van kleur en gekarteld.

– – –

Hydrangea arborescens ‘Golden Annabelle’

Inzender: Handelskwekerij G. Hoogenraad

Winner: J.J. Bos

Hydrangea arborescens ‘Golden Annabelle’ bloeit van juli tot september met grote bloemschermen en bloemen in de kleur limoengroen tot roomwit. De plant wordt ca. 1,3 m hoog en 1 m breed, heeft groen en goudgeel bont blad en sterke stelen, waardoor deze plant ook buiten de bloeitijd een hoge sierwaarde heeft.

– – –

Hydrangea arborescens ‘GRHYAR1406’ (Candybelle Marshmallow)

Inzender: Vlasveld Tuintechnieken

Winner: Guido Rouwette

Hydrangea arborescens ‘GRHYAR1406’ (Candybelle Marshmallow) heeft grote bloemschermen met licht zalmroze bloemen. De bloeitijd is van juli t/m september. Het blad heeft een gezond groene kleur. Candybelle Marshmallow heeft zeer stevige takken en een compacte groei. De plant wordt ca. 90 cm hoog en 80 cm breed.

– – –

Hydrangea arborescens ‘GRHYAR1407’ (Candybelle Bubblegum)

Inzender: Vlasveld Tuintechnieken

Winner: Guido Rouwette

Hydrangea arborescens ‘GRHYAR1407’ (Candybelle Bubblegum) heeft grote bloemschermen met roze bloemen. De bloeitijd is van juli t/m september. Het blad heeft een gezond groene kleur en een bronzen tint. Candybelle Bubblegum heeft zeer stevige takken en een compacte groei. De plant wordt ca. 90 cm hoog en 80 cm breed.

– – –

Hydrangea arborescens ‘NCHA5’ (BellaRagazza Blanchetta)

Inzender: Valkplant

Winner: Proven Winners

De Proven Winners BellaRagazza Hydrangea’s zijn een ware revolutie in het assortiment. BellaRagazza Blanchetta wordt maar 50 cm hoog, heeft zeer sterke takken en een compacte groeiwijze. De plant is geschikt voor gebruik in kleine tuinen, in lage borders maar zeker ook in pot op terras of balkon. De grote bloemen verkleuren van een lichtroze tint naar helderwit. BellaRagazza Blanchetta bloeit van vroege zomer tot herfst en is kwekersrechtelijk beschermd.

– – –

Hydrangea macrophylla ‘Hokomagrede’ (Magical Green Delight)

Inzender: Magical Four Seasons

Winner: Horteve Breeding/Kolster

Hydrangea macrophylla ‘Hokomagrede’ (Magical Green Delight) is een sterke tuinhortensia die gedurende het bloeiseizoen een verkleuring doormaakt. De bloemen zijn vooral groen, met een roze detail in het hart en een fijn rood randje. De plant is compact en de stelen niet (te) lang. Niet alleen de verkleuring is uitzonderlijk, maar ook in kwaliteit blinkt deze krachtpatser uit. Tot diep in het najaar, tot dat het gaat vriezen, kan de consument van de plant blijven genieten.

– – –

Hydrangea Doppio Nuvola

Hydrangea macrophylla ‘Kaho’ (Doppio Nuvola)

Inzender: Kwekerij Lendert de Vos

Winner: Star Roses and Plants

Hydrangea macrophylla ‘Kaho’ (Doppio Nuvola) is een compacte bolhortensia. De plant groeit compact, vertakt goed en heeft grote roze bollen met dubbele bloemen. De bloemen komen open met een geel hart en kleuren door naar roze. De maximale hoogte van Doppio Nuvola is circa 1,20 meter. Door deze compacte groei leent de plant zich prima om op een terras te gebruiken, evenals voor vakbeplanting. Uiteraard kan Doppio Nuvola ook als solitair worden toegepast.

– – –

Hydrangea paniculata ‘Frenne’ (Skyfall)

Inzender: Handelskwekerij G. Hoogenraad en Vlasveld Tuintechnieken

Winner: Guido Rouwette

Hydrangea paniculata ‘Frenne’ (Skyfall) is een prachtige hortensia met grote bloempluimen. De bloempluimen zijn flink groter dan die van de vergelijkbare ‘Limelight’. De witte bloemen verkleuren naar lichtroze en hebben grote, hyacintachtige bloemblaadjes. De plant heeft een stevige habitus en vraagt weinig onderhoud. Met zijn afmeting van 1.20 m hoog en 70 cm breed is deze zeer geschikt als solitair op balkon of terras, voor gemengde containers, voor in de heesterborder, voor massabeplanting of vakbeplanting.

– – –

Hydrangea paniculata ‘GRHP08’ (Little Spooky)

Inzender: Handelskwekerij G. Hoogenraad en Vlasveld Tuintechnieken

Winner: Guido Rouwette

Hydrangea paniculata ‘GRHP08’ (Little Spooky) heeft volle, ronde bloempluimen met witte bloemen. In de zomer heeft de plant een uitbundige bloei. Door de sterke, compacte dwergvorm is Little Spooky uitermate geschikt voor in een pot op het terras of balkon. De plant wordt ca. 50 cm hoog en 30 cm breed en is ook zeer goed toepasbaar in een gemengde beplanting, in de border of voor massabeplanting.

– – –

Hydrangea paniculata Whitelight

Hydrangea paniculata ‘HYLV02’ (Whitelight)

Inzender: Kwekerij Lendert de Vos

Winner: Nick van Rosmalen

Hydrangea paniculata ‘HYLV02’ (WHITELIGHT) is een patio pluimhortensia-rassen. De plant groeit compact en makkelijk, is goed vertakkend en heeft donkergroen blad, wat contrasteert met de witte bloemen. De bloemen beginnen lime kleurig, kleuren door naar crème en eindigen wit. In de herfst kleuren de bloemen door naar licht roze. De maximale hoogte van WHITELIGHT is circa 1 meter. Door deze compacte groei leent WHITELIGHT® zich prima om op een terras te gebruiken, evenals voor vakbeplanting. Uiteraard kan WHITELIGHT ook als solitair worden gebruikt.

– – –

Hydrangea paniculata ‘Rensam’ (Framboisine)

Inzender: Sapho

Winner: Jean Renault uit Gorron

Hydrangea paniculata ‘Rensam’ (Framboisine) is bijzonder aantrekkelijk vanwege zijn lage groeiwijze en struikachtige vorm, die even breed als hoog is (ongeveer 1 m). De plant is makkelijk te kweken in een container, de takken dragen talrijke witte bloemhoofdjes die snel roze worden en tenslotte verkleuren tot intens frambozenrood. De bloempluimen zijn mooi vol en 20 tot 30 cm lang. Framboisine bloeit vanaf begin juli en de zich ontwikkelende kleuren verfraaien een tuin in de herfst. Door zijn kleine formaat is de plant bijzonder geschikt voor kleine ruimtes of op de voorgrond geplaatst in de border.

– – –

Hydrangea paniculata ‘Renvagor’ (Romantic Ace)

Inzender: Sapho

Winner: Jean Renault uit Gorron

Hydrangea paniculata ‘Renvagor’ (Romantic Ace) verschilt van alle andere Hortensia paniculata door de kleur en vorm van de pluimen. De overheersende kleur van de bloem is lichtgeel tot vanille. De bloemblaadjes worden groen en tenslotte lichtroze. De pluimen zijn sterk afgerond, 15 – 20 cm lang, gevuld en sierlijk. De steriele bloemen hebben vier bloemblaadjes in oorspronkelijke vorm en liggen vrij ver uit elkaar. De takken zijn buigzaam, de bossige groei is even hoog als breed. Romantic Ace is een vroege en royale bloeier vanaf medio juni.

– – –

Hydrangea paniculata Little Fraise

Hydrangea paniculata ‘ROU 201306’ (Little Fraise)

Inzender: Handelskwekerij G. Hoogenraad

Winner: Guido Rouwette

Hydrangea paniculata ‘ROU 201306’ (Little Fraise) is een prachtige pluimhortensia die zeer compact blijft. De grote bloemschermen zijn vol met crème-witte en lichtgroene bloemen die verkleuren naar roze. Little Fraise bloeit van de vroege zomer tot laat in de herfst. Deze compacte Hydrangea wordt ca. 70 cm hoog en 50 cm breed. Het is een prachtige tuinplant die ook heel geschikt is voor in een container op balkon of terras of voor in de heesterborder.

– – –

Hydrangea paniculata ‘SMHPFL’ (Fire Light)

Inzender: Valkplant

Winner: Proven Winners

Proven Winners Hydrangea paniculata ‘SMHPFL’ (Fire Light) geeft  grote bloemen die gedurende de zomer verkleuren van wit naar fel rood in najaar. De bloemen kunnen dan uitstekend worden gebruikt om te drogen om in een vaas te zetten. Het is een middelgrote pluimhortensia, zeer winterhard (tot -25°C), die compact groeit en uiteindelijk zo’n 150-175 cm hoog wordt.

– – –

Hydrangea paniculata ‘SMHPPINKA’ (Pinkachu)

Inzender: Valkplant

Winner: Proven Winners

Proven Winners Hydrangea paniculata ‘SMHPPINKA’ (Pinkachu) is een zeer rijkbloeiende pluimhortensia. Pinkachu heeft grote pluimen van bloemen die langzaam verkleuren gedurende de zomer van wit naar hardroze. Dit geeft een voortdurend veranderend spektakel in de tuin. Pinkachu is zeer winterhard en een makkelijk te onderhouden laagblijvende Hydrangea. De plant bloeit van juli tot oktober en wordt ongeveer 80-90 cm hoog een breed.

– – –

Ligustrum vulgare ‘Swift’ (Straight Talk)

Inzender: Cultivaris

Winner: Mike Jeronimus van Green Acres Nursery

Ligustrum vulgare ‘Swift’ (Straight Talk) is een uitstekende, zuilvormige vorm van Ligustrum vulgare, met donkergroen blad en een rechtopstaande, stevige plantvorm. Prima geschikt als verticaal accent in de kleine tuinen, op het terras of patio, maar kan ook als haag worden toegepast. Volledig winterhard (zone 5) en droogte tolerant.

– – –

Miscanthus sinensis ‘EMPMIS02’ (Pink Cloud)

Inzender: Hoogendoorn Holland en Plantipp

Winner: Empho

Miscanthus sinensis ‘EMPMIS02’ (Pink Cloud) is geselecteerd vanwege zijn prachtig roze bloempluimen. Deze Miscanthus bloeit rijk, wat extra opvalt door zijn compacte habitus van max. 1 meter hoog. Pink Cloud® is vriendelijk in het onderhoud. Deze plant is niet kieskeurig qua grondsoort. Ideaal te gebruiken als haag van grassen, solitair op terras of patio, massabeplanting of als border.

– – –

Morus rotundiloba ‘Matsunaga’ (BonBonBerry Mojo Berry)

Inzender: Az. Agr. Caporalplant

Winner: Hajime Matsunaga

Morus rotundiloba ‘Matsunaga’ (BonBonBerry Mojo Berry) geeft van mei t/m september vruchten op oud én nieuw hout. Dit in tegenstelling tot andere rassen die alleen vruchten produceren over een periode van 3 weken tegen het einde van de zomer én pas na 5 of 6 jaar vruchten gaan geven. De vruchten zijn uitermate goed te gebruiken voor jam, cake of andere gerechten. Deze compacte dwergvariëteit wordt ongeveer 1,5 m hoog (vergeleken met normale moerbeien die tot 6-8 m hoog kunnen) en is hierdoor geschikt voor elke tuin. Mojo Berry is te gebruiken als solitair op terras of patio maar ook in de border of een gemengde container.

– – –

Phlox ‘Fashionably Early Flamingo’

Inzender: Rijnbeek and Son perennials export

Winner: Hans Hansen

Phlox ‘Fashionably Early Flamingo’ heeft dik lederachtig blad waardoor de plant vrij van meeldauw blijft. Met haar lavendelroze bloemen, die op ongeveer 80 cm hoogte bloeien van juni tot en met september, bloeit deze plant eerder en langer dan de Phlox paniculata soorten. Deze plant kan het beste in een border, park of in het publieke domein gebruikt worden.

– – –

Primula vialii ‘Aliholl’ (Alison Holland)

Inzender: Rijnbeek and Son perennials expor

Winner: John Holland

Primula vialii ‘Aliholl’ (Alison Holland) is de witte vorm van de welbekende Primula vialii. De plant heeft dezelfde eigenschappen als de betrouwbare en veel gebruikte ouder. De witte bloemen verschijnen in juni en bloeien door tot en met september op een hoogte van 30 tot 40cm. Alison Holland kan zowel op een normale als op een vochtige plaats goed groeien en is daarmee ook toepasbaar als randplant bij de vijver, naast de traditionele toepassingsmogelijkheden als border- en terrasplant.

– – –

Pyracantha coccinea Red Star

Pyracantha coccinea ‘Red Star’ (Up Climbers)

Inzender: Hoogeveen Plants

Winner: Van der Sar Plants

Pyracantha coccinea ‘Red Star’ (Up Climbers) is een rode vuurdoorn maar heeft veel minder doorns dan andere Pyracantha. De plant geeft bloemen en vruchten op 2 jarig hout. De plant geeft uitzonderlijk  vuurrode bessen die hun kleur houden van september tot na Kerst.

– – –

Rhododendron ‘Calle CP’ (Choco & Pink)

Inzender: BEST-select

Winner: Calle-Plant

Rhododendron ‘Calle CP’ (Choco & Pink) is de nieuwste aanwinst van het BEST-select-label. Deze zuurminnende cultivar groeit tot 2 à 3 meter in de hoogte. De bloemen verschijnen vanaf mei en zijn donkerroze tot roze van kleur met wijnrode macule. Het donkerbruine blad en de paars-uitlopende jonge scheuten maken Choco & Pink uniek.

– – –

Rhododendron ‘RLH1 11P1’ (Azalea BloomChampion Purple)

Inzender: Kwekerij Lendert de Vos

Winner: Star Roses and Plants

Rhododendron ‘RLH1 11P1’ (Azalea BloomChampion Purple) is een zeer compacte, rijkbloeiende azalea die tot wel 5 maanden per jaar bloemen geeft. Hij bloeit donker roze/paars vanaf april tot diep in de herfst en is semiwintergroen. Azalea BloomChampion Purple heeft een maximale hoogte van 1 m. Door deze compacte groei leent de plant zich voor terras en vakbeplanting. Uiteraard kan Azalea BloomChampion Purple ook als kleine solitair gebruikt worden.

– – –

Rosa ‘Poulren030’ (Renaissance Marlis)

Inzender: Nolina Kwekerijen

Winner: Poulsen Roser A/S

Rosa ‘Poulren030’ (Renaissance Marlis) is een uitzonderlijke roos met grote, heerlijk geurende roze bloemen in de vorm van klassieke rozen. Renaissance Marlis is geschikt voor borders en de wat grotere plantvakken in de tuin, of in grote potten.

– – –

 

Rubus ideaus ‘luhimo’ (Lowberry Little Sweet Sister)

Inzender: Hoogeveen Plants

Winner: Lubera AG

Rubus ideaus ‘luhimo’ (Lowberry Little Sweet Sister) is de eerste compacte framboos die zowel op éénjarig als tweejarig hout vrucht geeft. Daardoor geeft de plant vrucht van juli tot oktober. Door de compacte groei is deze verbeterde framboos geschikt voor de kleine tuin, balkon of terras. De plant is zeer sterk en er komen geen ziektes in.

– – –

Rudbeckia fulgida ‘American Gold Rush’

Inzender: Future Plants

Winner: Intrinsic Perennial Gardens

Rudbeckia fulgida ‘American Gold Rush’ is resistent is tegen de bladvlekkenziekte Septoria. Dankzij de dunnere en harige bladeren vertoont deze Rudbeckia geen tekenen van de schimmel, zelfs niet in natte, vochtige omstandigheden. De goudgele bloemen met zwart hart verschijnen van juli tot september. De bloemen houden kleur tot aan de eerste vorst. ‘American Gold Rush’ is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels.

– – –

Rudbeckia fulgida ‘Tuirud’ (Forever Gold)

Inzender: Rijnbeek and Son perennials export

Winner: John Tuite

Rudbeckia fulgida ‘Tuirud’ (Forever Gold) is een tussenvorm van de twee zeer bekende Rudbeckia rassen ‘Goldsturm’ en ‘Little Goldstar’. Forever Gold heeft de grote bloemen van ‘Goldsturm’ en de ronde opbouw van ‘Little Goldstar’. De plant wordt ongeveer 50 cm hoog en heeft een lange bloeitijd van juli tot en met september/oktober. Forever Gold is goed te gebruiken in de border of openbaar groen op een zonnige tot een halfschaduw plaats, maar kan uiteraard ook als terrasplant worden toegepast. Forever Gold heeft aantrekkingskracht voor bijen, hommels en vlinders en helpt daarmee ook de biodiversiteit te verbeteren.

– – –

Rudbeckia hirta ‘Bullrudi 09’ (Sunbeckia Ophelia)

Inzender: Gootjes-Allplant

Winner: Bull Gartenbau

Rudbeckia hirta ‘Bullrudi 09’ (Sunbeckia Ophelia) is een compact groeiende zeer goed vertakkende Rudbeckia die bovendien zeer gelijkmatig groeit in de teelt. De plant blijft in de zomer maanden doorbloeien, de grote gele bloemen (15 cm) bloeien lang, ongeveer 6 weken, door. Sunbeckia Ophelia is een volle plant met veel bloemen waar ook de bijen ‘gek’ van zijn. De plant is kwekersrechtelijk beschermd.

– – –

Rudbeckia hirta ‘Rubsol’ (Star of Life SmileyZ)

Inzender: AB-Cultivars

Winner: Henk Holtmaat

Rudbeckia hirta ‘Rubsol’ (Star of Life SmileyZ) is een zeer rijkbloeiende Rudbeckia, met vele goede eigenschappen. De plant is bijna steriel waardoor de plant constant nieuwe bloemen wil geven. Bloemen verouderen zeer langzaam en kunnen 6 tot 10 weken zeer mooi blijven. Als de bloem ouder wordt, verkleurt ze langzaam naar rood/geel. De plant is vrij kort te verkopen en zal bij de koper steeds meer volume krijgen.

– – –

Salvia ‘Aphrodite’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Marc Vanlancker

Salvia ‘Aphrodite’ bloeit vanaf juni met lichtroze/witte bloemen. De plant is zeer elegant voor de tuin of pot.

– – –

Salvia ‘Delice Feline’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Jan Debusschere

Salvia ‘Delice Feline’ heeft donker paarse bloemen met een witte kern. Sterke bloeier die perfect past in de tuin of in pot.

– – –

Salvia ‘Delice Fiona’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Jan Debusschere

Salvia ‘Delice Fiona’ heeft licht lila bloemen met een roze basis. Zeer verfijnd en sterk van bloei, geschikt voor de tuin of pot.

– – –

Salvia ‘Delice Gold and Wine’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Jan Debusschere

Salvia ‘Delice Gold and Wine’ heeft tweekleurige bloemen, roze met een witte lip via een subtiele overgang. De plant past zowel in de tuin als in pot. Door de prachtige kleuren is de plant een opvallende verschijning onder de zomerbloeiers.

– – –

Salvia jamensis ‘Carolus’

Inzender: Denis Plants

Winner: Marc Vanlancker

Salvia jamensis ‘Carolus’ heeft lila kleurige bloemen met een donker centrum. De plant bloeit vanaf juni tot oktober/november en is geschikt voor de tuin of in pot.

– – –

Salvia jamensis ‘Delice Roselilac’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Jan Debusschere

Salvia jamensis ‘Delice Roselilac’ heeft dieproze bloemen met een witte kern. Deze sterke bloeier is een geweldige aanvulling voor de tuin of in pot.

– – –

Salvia jamensis ‘Dyspurp’ (Amethyst Lips)

Inzender: Rijnbeek and Son

Winner: David Dyson

Salvia jamensis ‘Dyspurp’ (Amethyst Lips) heeft dezelfde eigenschappen en groei als Salvia microphylla ‘Hot Lips’. Amethyst Lips heeft paars met witte bloemen, een goede stevige en bossige opbouw en geurende bladeren. De bloei is van juni tot diep in het najaar. In de volle zon zijn de bloemen eerst alleen paars en verschijnt de tweekleurige pracht wat later. In de halfschaduw toont Amethyst Lips haar prachtige tweekleurige bloemen vanaf het begin. De plant wordt ongeveer 80 cm hoog en op een droge plaats in de tuin of op het terras kan deze Salvia zeker een paar graden vorst hebben.

– – –

Salvia jamensis ‘Lucia’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Marc Vanlancker

Salvia jamensis ‘Lucia’ heft een lichtroze bloem, die bloeit vanaf juli. De plant is zowel voor volle grond als voor potcultuur geschikt.

– – –

Salvia ‘Makris’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Marc Vanlancker

Salvia ‘Makris’ heeft grote, karmijnrode bloemen. De plant wordt zo’n 60-80 cm hoog en bloeit vanaf juni tot oktober.

– – –

Salvia microphylla ‘Anduus’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Marc Vanlancker

Salvia microphylla ‘Anduus’ bloeit vanaf juni tot oktober. De tweekleurige bloem, zowel licht roze en wit, verandert lichtjes tijdens het bloeiseizoen. De compacte groeiwijze is geschikt voor tuin en pot.

– – –

Salvia microphylla ‘Delice Aquamarine’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Jan Debusschere

Salvia microphylla ‘Delice Aquamarine’ heeft een uitgebreide bloei van lichtblauwe bloemen, en is zowel geschikt voor de tuin als potcultuur.

– – –

Salvia ‘Papajan’

Inzender: Denis-Plants

Winner: Marc Vanlancker

Salvia ‘Papajan’ heeft zalmroze bloemen. De plant bloeit vanaf juli tot de eerste vorst in volle grond. Ook geschikt voor potcultuur.

– – –

Schizachyrium scoparium ‘Ha Ha Tonka’

Inzender: Future Plants

Winner: Cassian Schmidt

Schizachyrium scoparium ‘Ha Ha Tonka’ is een nieuwe variant van Schizachyrium scoparium. ‘Ha Ha Tonka’ kenmerkt zich door de vele kleine haartjes op het blauwe blad. De kleurstelling van groen, rood en grijs geven de plant een uitstraling die zich ook goed laat combineren met wat weelderige, los bloeiende planten zoals Gaura, Lithrum of Knautia.

– – –

Sedum ‘Wildfire’ (SunSparkler)

Inzender: Vitroflora

Winner: Chris Hansen / Garden Solutions

Sedum ‘Wildfire’ (SunSparkler) is een nieuwe toevoeging aan de Sunsparkler Sedum-serie. De plant heeft ood bontgekleurd blad en de bloemen zijn intens rood. De groeiwijze is compact: 40 cm breed en 20 cm hoog. Sunsparkler ‘Wildfire’ bloeit van zomer tot herfst, maar met zijn prachtige bladkleur kleurt hij de tuin het hele tuinseizoen door. Plant Sunsparkler ‘Wildfire’ in de zon in een zanderige, goed gedraineerde grond. Het is een zeer snel vertakkende Sedum. Sunsparkler ‘Wildfire’ kan worden gebruikt voor tuinaanleg, massabeplanting, in gemengde containers en in (vaste) plantenbakken voor op het terras of balkon.

– – –

Sedum takesimense ‘Nonsitnal’ (Atlantis)

Inzender: Kebra

Winner: Hortech Inc

Sedum takesimense ‘Nonsitnal’ (Atlantis) heeft groen blad met crèmekleurige randen, roze bloemknoppen, kersenrode bladknoppen en gele bloemen in de zomer. Het blad behoudt zijn kleur gedurende de zomer en de herfst. Atlantis heeft een dichte groei en blijft laag tot ca. 10-15 cm hoog en 45 cm breed. Het is een plant voor in de rotstuin, voor groene daken, als bodembedekker of in een container op terras of balkon. De plant is resistent tegen hitte, droogte en vocht én ziektevrij.

– – –

Skimmia japonica ‘Perosa’

Inzender: Perry van Eijk

Winner: Ton van Eijk

Skimmia japonica ‘Perosa’ is een bonte Skimmia die zich kenmerkt door gezonde wortels, geen terugloop en donkerrode bloemknoppen. De plant valt op door het contrast tussen de bloemknoppen en het blad. Elk blad heeft een unieke kleur, variërend van lichtgroen tot bijna zilver. De bloemknoppen hebben een dieprode kleur en verschijnen vanaf augustus aan de plant. Vooral in de herfst en de winter is ‘Perosa’ een blikvanger in de tuin. Het is een winterharde cultivar, met het breken van de winter verandert de zachtgele buitenrand van het blad richting herfst-rood.

– – –

Stokesia laevis ‘Mega Mels’

Inzender: Asra Plant

Winner: A. van Heesbeen

Stokesia laevis ‘Mega Mels’ heeft bloemen van 10 tot 12 cm in doorsnede. De bloemkleur is paarsblauw. De bloemstelen worden tussen de 40 tot 60 cm hoog en zijn stevig. De bloeitijd is van juli tot en met oktober. ‘Mega Mels’ is winterhard. De plant is geschikt als tuin-, balkon- of terrasplant en de bloemen zijn ook goed te gebruiken als snijbloem. Een zeer goede vlinder en bijenplant.

– – –

Thuja occidentalis ‘Anna van Vloten’ (Anna’s Magicball)

Inzender: Valkplant

Thuja occidentalis ‘Anna van Vloten’ (Anna’s Magicball) is een dwergvormige, okergele Thuja occidentalis. De plant is zeer winterhard en behoudt zijn gele kleur zeer goed in de winter. Na meer dan 5 jaar in de tuin is deze dwergconifeer 50 cm hoog en daarom ook geschikt in kleinere tuinen of in een pot op terras of balkon.

– – –

Vitex ‘Bailtexone’ (Flip Side)

Inzender: Cultivaris

Winner: Michael Dirr

Vitex ‘Bailtexone’ (Flip Side) is een hybride met een brede, spreidende groeiwijze en lila-blauwe bloemtrossen van juni tot oktober. Het blad is donkergroen aan de bovenkant met een donkerpaarse onderzijde. Vandaar de naam Flip side. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers. De plant is hitte-en droogte tolerant en heeft een non-stop bloei als gevolg van steriliteit.

– – –

 

Weigela florida ‘Verweig 8’ (All Summer Monet)

Inzender: Valkplant

Weigela florida ‘Verweig 8’ (All Summer Monet) heeft contrasterend, driekleurig blad. Deze snel groeiende Weigela heeft van nature een bossige groei. All Summer Monet heeft lila-roze bloemen die rond april/mei verschijnen. Geschikt voor particuliere tuin, openbaar groen en als plant op terras of balkon.

– – –

Weigela ‘TVP2’ (Picobella Rosa)

Inzender: Boomkwekerij Robert Rijnbeek en Joh Stolwijk & Zn

Winner: Bert Verhoef

Weigela ‘TVP2’ (Picobella Rosa) geeft enorm veel roze bloemen in de bloeiperiode, die loopt van mei tot oktober. De plant blijft zeer compact en wordt ca. 40 cm hoog en 60 cm breed. Deze Weigela heeft zeer fijn blad en vraagt weinig onderhoud: snoeien

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties