Directie Royal FloraHolland onder spervuur van vragen

Royal FloraHolland organiseerde afgelopen donderdag de Dag van de Coöperatie. De directie gaf inzicht in de plannen van het landelijk veilen, het aftuin veilen en de slimme logistiek. Leden en bezoekers kregen alle gelegenheid om vragen te stellen aan de directie. ‘Hoe gaan jullie om met al die data die jullie via Floriday verzamelen?’

Met de installatie van de ledenraad in december 2017 kwam er een eind aan de algemene ledenvergadering bij Royal FloraHolland. Daarvoor in de plaats kwam er een Dag van de Coöperatie. Afgelopen donderdag vond de eerste plaats in Naaldwijk. Zo’n 700 kwekers, klanten en andere genodigden namen deel aan diverse themasessies.

Soms klagen leden

Nu denkt een aantal leden nog wel eens met weemoed terug aan de oude govermentstructuur van de coöperatie Royal FloraHolland. Aan de input die leden konden geven via de adviesraden, op regiobijeenkomsten en op de alv’s. De drie gremia verdwenen, daarvoor in de plaats kwamen een ledenraad, ledensessies en een Dag van de Coöperatie. Een selectie van ledenkwekers – de ledenraad – vertegenwoordigen de leden. Zij namen de taken van de alv over. Zij worden bovendien door de directie vanaf het begin van de besluitvorming over belangrijke zaken meegenomen. Ze geven advies en discussiëren mee.

Soms klagen leden, die niet in de ledenraad zitten, dat ze op afstand zijn gezet. Dat ze niet langer middels een alv een directe invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de veiling. In de uiteindelijke plannen van de directie zien ze niet altijd hun input in de ledensessies terug.  En soms lijkt het wel alsof de ledenraad niet in alles gekend wordt. Recent nog beklaagde een teler zich in de Bloemisterij dat de ledenraad geen impact had gehad op het besluit van de directie om de resterende fysieke klokken op alle vestigingen eind 2020 te sluiten.

Umpire Hélène Hendriks

En soms hoor je ook de klacht dat de directie op grotere afstand is komen te staan van de leden. Wellicht niet van de leden van de ledenraad, maar van de leden die niet in de ledenraad zitten. Helemaal waar is dat niet. Want daar zijn nog altijd de ledensessies waar leden hun input kunnen geven. Vaak worden de ledensessies voorgezeten door directieleden, of door andere leden van het management.

 

Op de dag van de coöperatie kregen leden en klanten in ieder geval een uitgelezen kans om heel direct in contact te treden met de directie. Een van de sessies was ‘In gesprek met de directie’. Drie keer een half uur lang kregen CEO Steven van Schilfgaarde en CFO David van Mechelen talloze vragen op zich afgevuurd. Het geheel had wat weg van een tenniswedstrijd met telers en kopers in de rol van een aanvallende Roger Federer en de directie als Rafael Nadal die alles van de baseline terugslaat. Umpire was voetbaljournalist Hélène Hendriks, bekend van Veronica en Fox.

Omzetverlies door Floriday?

Een greep uit de vragen. Waarom betaalt de handel niet mee aan de verplichte certificering? Waarom speelt Royal FloraHolland onze gegevens door aan de stichting Kijk? Waarom is de coöperatie zo weinig slagvaardig? Hoe gaat het landelijk veilen eruitzien? Zijn jullie niet bang dat RFH veel omzet verliest doordat alle handel via Floriday moet gaan verlopen? In wiens voordeel is de kostenbesparing van 15% die het landelijk veilen oplevert? Gaan jullie als er aftuin geveild gaat worden in 2022 afscheid nemen van vastgoed?  Waarom wordt de fysieke klok zonder overleg afgeschaft? Waarom krijgen we geen financiële onderbouwing van de plantenklok?  Wat vinden jullie van de nieuwe platforms die naast Floriday ontstaan? Kan er nog geschouwd worden als jullie landelijk gaan veilen? Hoe gaan jullie het schouwen oplossen als jullie gaan af tuin veilen? Hoe gaan jullie om met al die data die jullie via Floriday verzamelen?

Er volgden evenveel geduldige antwoorden.

Rode draad op de Dag van de Coöperatie was toch wel de strategie van Royal FloraHolland. Van Schilfgaarde presenteerde die strategie recent al in de Bloemisterij. Dat interview lees je hier. In een notendop komt het op het volgende neer. 100% van de orders vindt eind volgend jaar digitaal plaats via Floriday. De veiling gaat eind volgend jaar volledig over op beeldveilen om in 2021 stapsgewijs landelijk te kunnen gaan veilen. Uiteindelijk zal FloraHolland in 2022 overstappen op aftuinveilen. De veiling wil ook grip op de logistiek van kweker naar veiling en het transport tussen de veilingen in. Dit wil ze in samenwerking met transporteurs doen.

Details van de plannen van het landelijk veilen en het aftuin veilen lees je in de Bloemisterij van week 51.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc Aarts
Marc Aarts
4 jaren geleden

Op Grotere afstand gezet is VEEL te zacht uitgedrukt. We zijn volledig buitenspel gezet. Dit gaan we met zijn allen bezuren! Met alleen maar verliezers!