Discussie over duurzaamheid: ‘Chemische middelen blijven ter correctie nodig’

Chemische middelen blijven een rol spelen in de boomkwekerij. Dat is de conclusie van een discussie over duurzaamheid georganiseerd door het vakblad De Boomkwekerij afgelopen donderdag tijdens Meet&Green in Heythuysen.

Aan dit rondetafelgesprek deden verschillende kwekers, vertegenwoordigers van toeleveranciers en boomkwekerijvoorman Henk Raaijmakers mee. Zij spraken met elkaar aan de hand van stellingen over duurzaamheid. En telkens draaide het om de vraag hoe boomkwekers in de praktijk duurzaam werken.

René Coonen van Boomkwekerij Coonen bevestigde uit eigen ervaring dat de afhankelijkheid van chemische middelen al sterk aan het verminderen is. „Wij zijn al een aantal jaren bezig om onze planten weerbaarder te kweken, waarbij we zien dat de hoeveelheid chemische middelen die we in moeten zetten, sterk is verminderd. Maar mogelijkheden ter correctie blijven nodig. Kijk bijvoorbeeld naar de weersomstandigheden van afgelopen periode die voor de plant niet optimaal zijn en voor stress zorgen: dat werkt ziekten en plagen sneller in de hand.”

Medicijnen

Henk Raaijmakers beaamde die stelling. „Ik denk dat de hoeveelheid ingezette middelen wel sterk zal verminderen, maar dat chemische middelen ter correctie nodig blijven. Je moet het zien als medicijnen. Je probeert planten gezond te houden, maar incidenteel moet je kunnen ingrijpen. Het liefst met middelen die specifiek tegen dat probleem helpen.”

Rianne Lek van Koppert 
Biological Systems denkt dat kwekers uiteindelijk wel zonder chemie kunnen. „Ik denk niet dat we dat in 10 jaar redden, maar over 30 jaar zullen chemische middelen overbodig zijn, omdat er genoeg biologische of natuurlijke alternatieven voor handen zijn.”

> Lees het complete verslag van de hele discussie in De Boomkwekerij van vrijdag 7 juli

 

Ook tijdens Meet&Green 13 juli in Biezenmortel leidt het vakblad De Boomkwekerij een rondetafelgesprek over duurzaamheid. U bent welkom deel te nemen. De discussie start om 11 uur. Gebr. Van Oirschot Tuinplanten, Gommelsestraat 16, 5074 PC in Biezenmortel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties