Duitse robot komt opnieuw naar Nederlandse laanbomen

Robot Makers uit Duitsland en Damcon houden begin april nieuwe demonstraties in de Nederlandse laanboomteelt met een robot die ontwikkeld is door de Duitse fabrikant.

Bedoeling is dat de robot op 4 en 5 april naar Nederland komt. Demo’s zijn alvast gepland bij Volentis in Opheusden en Boot & Dart in Zundert. „Iedereen die ook belangstelling heeft in een demo, kan zich melden bij ons”, laat directeur Gerrit Massink van Damcon weten.

Duitse robot los van programma

Robot Makers heeft de robot eerder ontwikkeld voor de wijnbouw. Het systeem zou aanvankelijk binnen het Innovatieprogramma Boomkwekerij geschikt gemaakt worden voor de laanboomteelt, maar het blijkt nu los van dat programma te gebeuren. „We zijn zelfstandige partijen en de ontwikkeling is tot nu toe uit eigen middelen gefinancierd”, aldus Massink.

Het programma wat draaide op de laatste kwekersgelden bij het PT, is begin dit jaar afgerond. Een van de innovaties was een onkruidrobot voor laanbomen; het project was ingediend door Volentis die hiervoor een PT-bijdrage had ontvangen (zoals ook andere boomkwekerijen die een innovatie hadden ingediend). Elke indiener bepaalt waaraan de bijdrage wordt besteed en moest ook zelf in de innovatie investeren.

Robot Makers heeft zijn robot eerder samen met Damcon bij Volentis gedemonstreerd, wat door de Duitse fabrikant geslaagd is genoemd. De robot werkt met een laserscanner, maar kan volgens Robot Makers ook op gps rijden. Bij Volentis volgt dus een nieuwe demo.

Bezig met soortgelijk systeem op trekker

Daarnaast is Volentis bezig met een vergelijkbare ontwikkeling. „We willen een soortgelijk systeem op een trekker laten maken die dan tevens op rtk-gps tussen de bomen rijdt en ook wat zwaarder werk kan uitvoeren”, aldus mede-eigenaar Marten Willemsen van Volentis. „Hiervoor werken we nu samen met Vlastuin Mechanisatie en GPX Solutions. We verwachten binnen een half jaar wat te kunnen laten zien aan de sector.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties