EFSA: Nieuw-Zeelandse Acer niet gegarandeerd ziektevrij

Het is nog niet zeker of Nieuw-Zeelandse Acer een uitzondering krijgt op het EU-importverbod van hoog-risico-gewassen. De EFSA heeft namelijk de fytosanitaire risico’s nader onderzocht.

Acer staat op de EU-lijst van hoog-risico-gewassen waarvan import in de EU is verboden sinds de invoering van de EU-Plantgezondheidsverordening. Acer is op de lijst gezet vanwege het risico op insleep van de Oost-Aziatische boktor, maar Nieuw-Zeeland is vrij van deze boktor. Die vormt voor Acer uit NZ dan ook geen risico, aldus de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid die de risico’s van totaal 29 organismen heeft beoordeeld.

Vier andere organismen voldoen wel aan alle gestelde criteria: Eotetranychus sexmaculatus (een mijt), Meloidogyne fallax (bedrieglijk maiswortelknobbelaaltje), Oemona hirta (een NZ-kever) en Platypus apicalis (een NZ-kever). Daarom zijn hun risico’s verder onderzocht.

Voor 95% zeker

Het plantgezondheidspanel van de EFSA concludeert dat ten minste 9.240 van de 10.000 planten voor 95% gegarandeerd vrij zijn van Eotetranychus sexmaculatus. Ten minste 9.535 planten zijn voor 95% gegarandeerd vrij van Meloidogyne fallax. Ten minste 9.840 planten zijn voor 95% gegarandeerd vrij van Oemona hirta. En de EFSA is voor 95% zeker dat 9.929 of meer planten van de 10.000 vrij zijn van Platypus apicalis.

Dat alles is volgens de EFSA geen volledige garantie van ziektevrij, zoals de autoriteit eerder concludeerde over Malus uit Servië. Binnenkort wordt een definitief EU-besluit verwacht. Voor Acer uit NZ begint de tijd te dringen, omdat die handel (met blote wortel) meestal in juli en augustus plaatsvindt, het winterseizoen in NZ.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties