Eiken afgekeurd vanwege eikenprocessierups

Vanwege vondsten van eikenprocessierups heeft Naktuinbouw veel partijen eiken moeten afkeuren voor export naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Veel regio’s hebben te kampen gehad met grote hoeveelheden eikenprocessierupsen; ook op kwekerijen zijn vondsten gedaan, zo laat Naktuinbouw aan De Boomkwekerij weten.

Om eiken naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland te mogen exporteren, moet de kwekerij vrij zijn van symptomen van eikenprocessierups. Een kwekerij wordt afgekeurd als de rupsen daar zelf wordt gevonden, of als er rupsen in de randbeplanting (50 m) rondom de kwekerij zitten.

Voor het verkrijgen van het plantenpaspoort ZP-a16, moeten bomen die hoger zijn dan 2 m, voor levering nogmaals ter keuring worden aangeboden: om te keuren op eipakketjes van eikenprocessierups.

Vanaf september controleert het VK extra op naleving van de importregels. Handelsbond Anthos waarschuwde eerder deze zomer hiervoor, zeker met het oog op de Brexit.

Afgelopen seizoen zijn eiken qua aantallen vrij goed verkocht, aldus kwekers en handelaren. Lees meer hierover in De Boomkwekerij 18.

Foto: Arno Engels

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties