Exporteur verdacht van fraude met boktorvrije pallets

Bij een Zuid-Hollands exportbedrijf vindt een strafrechtelijk onderzoek plaats naar fraude rondom houten pallets, in verband met hittebehandeling tegen bijvoorbeeld de Aziatische boktor.

Het gaat mogelijk om fraude met stempels die moeten aantonen dat houten pallets (en ander verpakkingshout) zijn behandeld tegen schadelijke organismen zoals de Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) en het dennenhoutaaltje (Bursaphelenchus xylophilus).

Bij doorzoeking van het bedrijf, dat groenten exporteert naar landen buiten de EU, is een stempel in beslag genomen, meldt de NVWA. Er zijn geen aanhoudingen verricht, maar de exporteur wordt er wel van verdacht het stempel op pallets te zetten zonder deze te behandelen: dat moet tenminste 30 minuten verhit worden tot minimaal 56°C. In Nederland mogen alleen geregistreerde bedrijven de hittebehandeling uitvoeren.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Na Brexit extra controle op verpakkingshout

De NVWA wees exporteurs eerder ook op hittebehandeling van verpakkingshout, bij export naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. De NVWA gaat verpakkingshout dan extra controleren.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties