’Ff een gratis adviesje over de percelen’

„Hallo, goede middag. Ja, ik ben gisteren bij uw klant geweest en heb ff naar zijn spullen gekeken. Ja, weet u, ik ben bedrijfsadviseur en heb geadviseerd dat de maatschapsovereenkomst of de overeenkomst van vennootschap onder firma of zoiets aangepast moet worden. De percelen moeten niet in gebruik en genot worden ingebracht, maar economisch, want dan kun je ze herwaarderen en dat leek me een goed plan.”

Op die manier introduceerde zich zojuist een mij volstrekt onbekende per telefoon. Mijn reactie was heel kort en bondig: „Voor mij gelden beroepsregels en beroepsgeheim. U bent een voor mij volstrekt onbekende en zodoende kan ik aan u geen enkele mededeling doen met betrekking tot welke concrete relatie dan ook.” Mijn reactie werd waarschijnlijk als weinig sympathiek en als niet coöperatief beleefd, maar vertrouwen en vertrouwelijkheid ga ik niet zomaar op het spel zetten.

Vervolgens heb ik uiteraard met de klant gebeld. Deze boomkweker was benaderd met een spontaan telefoontje voor een gratis adviesgesprek. In dit gesprek van een uur werd al snel de conclusie getrokken dat er toch wel wat puntjes waren die aanpassing behoefden. Met name als het ging om de waardering van de grond. „Gewoon ff de overeenkomst aanpassen en je mag opwaarderen en je loopt geen risico meer met de landbouwvrijstelling”, was de ’goede’ raad. Dat daardoor ook een eventuele latere meerwaarde gedeeld moest worden met de andere maten in de maatschap, was niet verteld. Dat laatste was nu juist iets wat de klant helemaal niet wilde. Nee, integendeel; het was zijn bedoeling om de percelen, zodra hij uit het bedrijf wilde stappen, voor een deel aan de bedrijfsopvolger en voor een deel aan zijn andere kinderen over te dragen.

De betreffende ’adviseur’ had daarbij niet in de gaten gehad dat er op sommige percelen nog een pachtersvoordeel zit dat in beginsel belast wordt zodra de grond wordt overgedragen. Evenmin had hij aandacht besteed aan de bestemmingswijzigingswinst die waarschijnlijk de komende jaren ten aanzien van twee percelen optreedt. Het was ff een gratis adviesje over percelen met een onwaarschijnlijk hoog prijskaartje van de Belastingdienst…

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties