FNV wil landelijk verbod op glyfosaat

De FNV wil zo snel mogelijk een verbod op het gebruik van glyfosaat in Nederland. Dat schrijft de vakbond in een brief aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

„Er zijn sterke aanwijzingen dat dit onkruidbestrijdingsmiddel kanker, Alzheimer en Parkinson veroorzaakt bij mensen die ermee werken”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. „Werknemers in de agrarische sector moeten een veilige en gezonde werkomgeving hebben. Het is onacceptabel dat deze stof nog gebruikt wordt.”

Met de oproep loopt de FNV vooruit op het aflopen van de Europese vergunning voor het gebruik van glyfosaat, op 15 december 2022. Petra Bolster, dagelijks bestuurder van de FNV: „Wij vragen de minister: wacht niet op de besluitvorming in Europa, maar geef het goede voorbeeld en verbied dit middel bij ons nu al volledig.”

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob Bogaards
Rob Bogaards
2 jaren geleden

Zou de FNV zich dan niet veel drukker moeten maken om sigaretten te verbieden, daarvan is al lang bewezen dat ze slecht zijn voor de volksgezondheid. Als je na 50 jaar glyfosaat nog steeds niet meer bewijs hebt kunnen verzamelen als een ‘sterke aanwijzingen’ dan moet je als vakbond eens te rade gaan of je nu wilt opkomen voor de belangen van je leden of dat je een milieuorganisatie wilt worden. Met het verdwijnen van elk middel wordt een producent gedwongen een alternatief te vinden en in sommige gevallen zal de teelt zelfs uit Nederland verdwijnen en gaat werkgelegenheid verloren. Verder is het zo dat een college van deskundigen een toelating beoordeeld en die beoordelen gelukkig het wetenschappelijk onderzoek en niet de ‘sterke aanwijzingen’ waarmee FNV strooit.

Ruben Knuistingh Neven
Ruben Knuistingh Neven
2 jaren geleden

Dit is vreemd. Bedrijven mogen al op enkele uitzonderingen na niet meer met deze stof werken in Nederland. het gaat om de particuliere markt/consument die het nog wel mag gebruiken en kopen. Daar is nog geen verbod voor aanwezig.

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Ruben Knuistingh Neven