Fred Flintstone-machines en de Range Rover van de koning

Een zondagmorgen begon ik de dag met een rondje hardlopen in Kampala. De stad is mooi groen en lekker heuvelachtig. Op zondagmorgen bestaat het verkeer in de hoofdstad uit groepjes hardlopers en kerkgangers; beiden met de meest kleurrijke outfits. Ik word er in ieder geval erg vrolijk van.

Tijdens mijn rondje hoor ik op mijn mp3-radio over de Agri Expo en een moment later zie ik een billboard langs de weg.  Het gevolg: 1 uur later loop ik op Agri-beurs van Kampala.

De beurs is rondom het nationaal voetbalstadion en is een van de meest populaire events van het jaar. Voor veel Ugandezen is de beurs een soort attractiepark. Het hele gezin gaat mee. Kids op de springkussens en ijsjes eten, terwijl papa en mama opzoek gaan naar advies en inspiratie. Veel mensen met een baan in de stad doen als bijbaantje wat aan farming.  Verder leeft het gross van de bevolking op het platteland. Oftewel farming is echt een heel groot ding in Uganda. Bij aankomst is het nog wat rustig, want het halve land zit zondagochtend in de kerk.

De beursindeling start met een reeks landbouwmachines uit de tijd van Fred Flintstone… De foto’s zeggen genoeg. Elektronica is lang niet alles op het platteland, plus onbetaalbaar. De oldschool machines zijn dus nog steeds erg in trek. De Nederlanders zijn prominent vertegenwoordigd met een Holland-paviljoen. Met name de Nederlandse groentezaden zijn zeer in trek. Het is opvallend druk in het paviljoen, want iedereen wil leren van de Nederlanders.  Dan ben je stiekem toch een beetje trots dat je uit Nederland komt.

Verder veel chemie, kunstmest en wondermiddelen uit India en China. Ook veel materiaal voor de hobby-boer. Opvallend maar logisch: veel Solar-uitvindingen en aandacht voor city farming.
De Koning van Tororo district kwam ook effe gezellig buurten en reed met z’n landrover en bodyguards fijn het terrein over.  Al met al weer een leuke ervaring rijker.

Waar een rondje hardlopen al niet goed voor is…

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties