Gebruik van Tagetes-wortels nog geen haalbare kaart

Het winnen van de werkzame stof uit Tagetes-wortels is vooralsnog te duur om het lucratief te maken voor boomkwekers. Dat is de conclusie uit onderzoek van Bright Tree, een samenwerkingsverband van boomteeltorganisaties in Zuidoost-Nederland gericht op innovatie.

Het idee dat is onderzocht is om de inhoudsstoffen van de wortels te winnen en tot waarde te brengen. Tagetes wordt door boomkwekers ingezet om aaltjes te bestrijden. De werkzame stof, alfa T.Thiofeen, is inderdaad uit de wortels te halen, blijkt uit het onderzoek. Maar het proces is, als het zoals bij de proef voor kleine partijen wordt ingezet, te duur om het rendabel te maken.

Combinaties onderzoeken

Het onderzoek gaat zich nu verder richten op de inzet van een combinatie van stoffen tegen luizen. „Planteigen stoffen hebben de toekomst”, stelt Dirand van Wijk van Cultus Agro Advies, penhouder van Bright Tree. Wellicht biedt de inzet van de combinatie van Tagetesloof- knoflookextract en Tagetesloof -brandnetelextract perspectief als natuurlijke bestrijding tegen luizen, is het vermoeden. Of dat zo is, wordt de komende maanden in een kasproef uitgezocht.

Gebruik van de wortels

In het onderzoek naar het winnen van Tagetes-wortels en het extraheren van de inhoudsstoffen, is ook bekeken of de wortels zelf kunnen worden gebruikt in de aaltjesbestrijding. Zo zijn gedroogde wortels gemengd in potten met rozen van een perceel dat is besmet met aaltjes. Ook werd onderzocht of het zinvol is om verse Tagetes-wortels te mengen in de vollegrond en in potten met rozen die zijn besmet met aaltjes. Maar al deze proeven gaven geen duidelijk resultaat.

Toch wordt de moed hier nog niet opgegeven. De komende tijd wordt de  proef herhaald met het inmengen van verse wortels. In juni zijn twee Tagetes-rassen gezaaid; de wortels van deze oogst worden deze maand ingemengd in potgrond en in de vollegrond op met aaltjes besmette rozenstruiken (Laxa). „We hopen de weerbaarheid van de planten daarmee te verbeteren”, legt Van Wijk uit.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties