Gelijkspanning vooral kansrijk in de glastuinbouw

    Gelijkspanning op bedrijfsniveau biedt met name voordelen voor de glastuinbouw. Dat staat in de Roadmap Gelijkspanning van adviesbureau Berenschot, opgesteld voor de Topsector Energie. De techniek van de zogeheten DC-microgrids zou komende tien jaar marktrijp worden. Rond 2030 zou het aandeel glastuinbouwbedrijven met gelijkspanning boven 10% stijgen. Ook voor datacenters biedt het mogelijkheden. In openbare verlichting wordt het al standaard gebruikt.

    Volgens het rapport laat de pilot bij bouvardiateler Jaap Vreeken een positieve businesscase zien. Dit komt onder meer door de langere levensduur van de armaturen, door een besparing op koperen kabels en door 2 tot 3% besparing op energie. Een ander voordeel is dat armaturen gemakkelijker individueel zijn te dimmen.

    De verwachting is dat gelijkspanning de kosten van led-installaties zal verlagen. De integratie met zonnepanelen kan de voordelen versterken.

    Ondanks de vele voordelen wordt gelijkspanning nog niet breed opgepakt. Met name de grote industrie neemt een afwachtende houding aan. Voor de glastuinbouw adviseert Berenschot het opzetten en stimuleren van meer grootschalige pilots, waarbij de mogelijkheden van DC-microgrids inzichtelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld in het kader van Green Deals of door aansluiting te zoeken met programma’s als Kas als Energiebron.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties