Gemeenten dragen wel af voor stadsbomenfonds

Niet kwekers, maar gemeenten betalen de afdracht van het landelijk fonds voor onderzoek naar stadsbomen.

Dat stelt Leendert Koudstaal, voorzitter van de Intergemeentelijke Studiegroep Bomen die het OOGst-fonds (Ontwikkelen Onderzoek Groen in de Stad) heeft ingesteld. „Het fonds is er gewoon en het werkt.” Tegen de 30 gemeenten die verenigd zijn in de studiegroep, doen er al aan mee. „De eerste stortingen in het fonds worden gedaan.”

Afdracht in aanbestedingsregels

De afdracht voor het fonds is €2 per boom, €1 voor een lichte maat. De afnemer en/of de opdrachtgever van een beplantingsproject in het openbaar groen betaalt dat bedrag. „Een boom die eerst €300 kostte, zal nu €302 kosten”, illustreert Koudstaal. Gemeenten nemen die afdracht op in hun aanbestedingsregels en leveringsvoorwaarden.

Handelsbond Anthos en de grootste boomkwekerijen die Nederlandse gemeenten beleveren, maakten onlangs bezwaar tegen de instelling van het fonds. Ze suggereerden dat ze, met de afdracht, een verplichte heffing kregen opgelegd die ze niet wensen.

Gemeenten kunnen vrijwillig meedoen aan het fonds en die betalen dus de afdracht, benadrukt Koudstaal. „Niet de kwekers.”

Kleinere bedrijven reageerden volgens hem juist positief op de instelling van het fonds. „Die zijn blij dat via het fonds onderzoek kan doorgaan in het belang van iedereen.”

Foto: De Boomkwekerij

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties