Gesnapt

Er zijn vrij veel dingen die ik niet snap in het leven. Of waarvan ik het waarom niet kan vinden. Ik zal het even uitleggen. Tegenover mijn bedrijf heeft een akkerbouwer de rand naast zijn mais ingezaaid met een mengsel van gras, wat kruiden en bloemen. Ik moet toegeven, die rand deed het qua maïsgroei toch al nooit goed en dit ziet er wél prachtig uit. En… het lijkt goed voor de akkervogels, tenminste, dat staat op een groot spandoek dat ze er voor hebben gezet.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Op dat spandoek, gesponsord door ZLTO, Brabants landschap en de provincie Noord-Brabant staat een grote foto van zo’n akkerrand met daarnaast een graanveld. Huisje op de achtergrond, vogels, etc etc. Maar, als je goed kijkt, zie je dat het graan op dat moment wordt gespoten!!

Wat is dat? Waarom staat dat op de foto? Wat is het nut om op zo’n promotiefoto een veldspuit af te beelden? Toegegeven, het is een spuit met luchtondersteuning en ik weet niet wat er gespoten wordt. Misschien wel compostthee. Maar dat is niet wat de meeste mensen denken bij het zien van een veldspuit.

Zijn het dan echt altijd stage-opdrachten, zulke foto’s? Hebben ze in de verkeerde databank zitten zoeken naar een stockfoto? Is het een foutje, of een dolk in de rug van akkerbouwers? Een soort van trap na, dat ze zo niet kunnen blijven werken? Mag er dan echt niet worden uitgegaan van het goede van zo’n project? Dat het mooi is dat we denken aan de belangen van de patrijs, de kiekendief en de geelgors? Dat zo’n akkerrandje een juweel van een lijstje is om een verder saai graanperceel.

Ik begrijp het werkelijk niet. Waarom het ene promoten en het andere in een kwaad daglicht stellen? Is het doel om discussie uit te lokken, want dat is dan wel gelukt. Is er iemand die deze foto echt goed kan verklaren? Ik snap dat het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen ter discussie staat, en dat mag ook. Dat maakt dat er ontwikkelingen op gang komen om samen dingen beter te maken.

Maar lieve akkervogelbeschermers of zelfs promotors, leg me die foto eens uit, zodat ik het snap.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties