Groene sector pleit voor vrijstelling PFAS-analyse

De PFAS-problematiek treft niet alleen de bouwsector maar ook de groene sector. Enkele partijen kluiten zijn geweigerd bij levering aan een project omdat een PFAS-analyse ontbrak.

Bij LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen zijn enige gevallen bekend van geweigerde partijen. „Een handelaar was gevraagd of de kluiten waren geanalyseerd op PFAS, anders mochten die niet geleverd worden”, aldus voorzitter Henk Raaijmakers. „De analyse is niet uitgevoerd vanwege de te hoge kosten in relatie tot de partij.” Een analyse op PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) kost rond de €1.500 tot €2.000.

De LTO Vakgroep is hierover in gesprek met Vereniging Stadswerk Nederland en Branchevereniging VHG en zet zich hiervoor in: dat een PFAS-analyse niet van toepassing zal zijn op grond aan kluiten van bomen.

’Geen grond maar ecosysteempjes verplaatsen’

De VHG heeft intussen een brief naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu gestuurd waarin wordt gepleit voor een vrijstelling van een PFAS-analyse: tot 10 kuub grond. „Dan zullen ook kluiten vrijgesteld zijn”, licht Raaijmakers toe. „Onze sector verplaatst geen grond, maar kleine ecosysteempjes. De kluit heeft als doel om wortels te beschermen tot in het plantgat, en de kluit bevat bodemorganismen die in symbiose met de plant leven.”

Bedrijven in de groene sector voeren vaak kleine partijen (minder dan 10 kuub) grond af die ergens anders in dezelfde gemeente, zonder nader onderzoek, hergebruikt kunnen worden op een locatie met dezelfde bodemkwaliteitsklasse.

Volgens de VHG stagneert die afvoer nu vanwege PFAS, waardoor projecten vertraging oplopen. Raaijmakers hoopt dat het ministerie de vrijstelling zo snel mogelijk verleent en projecten kunnen doorgaan. De PFAS-problematiek bovenop de stikstofproblematiek in de bouwsector komt slecht uit, aldus de boomkwekersvoorman. „Niet alleen omdat de najaarshandel weer volop bezig is, maar ook omdat het serieus beter gaat op de institutionele markt en in de laanbomen, met name de zware maten.”

De LTO Vakgroep heeft vragen en antwoorden over PFAS, wat dit betekent voor de boomkwekerijsector, op een rijtje gezet. En hier legt de RHP uit voor welke grondstoffen de PFAS-normering geldt.

Foto: De Boomkwekerij

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties