De Boomkwekerij Groenkeur en SMK richten Vereniging van Schemabeheerders op

  Groenkeur en SMK richten Vereniging van Schemabeheerders op

  0

  Achttien onafhankelijke schemabeheerders, waaronder Groenkeur, SMK en SKAO, hebben op 1 november de Vereniging van Schemabeheerders opgericht. Aanleiding is dat de Raad voor Accreditatie (RvA) sinds 2017 de werkwijze voor het beoordelen en accepteren van schema’s ingrijpend heeft gewijzigd.

  De RvA beoordeelt niet langer de organisaties die schema’s opstellen en beheren. Zij evalueert uitsluitend de inhoud van de schema’s als hiervoor één of meer instellingen accreditatie hebben aangevraagd.

  In reactie hierop hebben de schemabeheerders, in samenwerking met belanghebbende partijen, een alternatief normenkader ontwikkeld. Door NEN is dit vastgelegd in de zogenoemde NTA 8813, eisen aan ontwikkeling en beheer van schema’s voor conformiteitsbeoordeling door onafhankelijke schemabeheerders.

  Doel

  De vereniging heeft als doel het behartigen van belangen van haar leden. Hieronder wordt  verstaan ‘het bevorderen van het vertrouwen in de kwaliteit van de ontwikkeling en het beheer van schema’s voor conformiteitsbeoordeling’. De leden laten zich eens in de twee jaar beoordelen door een externe beoordelaar op het voldoen aan deze norm. Zo waarborgen zij hun onafhankelijkheid en de kwaliteit van hun werkwijze.

  In de groensector zijn de bekendste aangesloten certificeerders Stichting Groenkeur en Stichting Milieukeur (On the way to PlanetProof). Daarnaast is SKAO bekend van de CO2 Prestatieladder.

  Oprichting

  De komende maanden wordt de oprichting geformaliseerd door de statuten bij een notaris vast te leggen en de vereniging in te schrijven bij de KvK. Ook zal de website www.schemabeheerders.nl worden ingericht.

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

  Reageer op dit artikel

  avatar