Grotere kwekers willen nog groter worden

  Iets meer boomkwekers heeft plannen om het bedrijf uit te breiden of te stoppen dan een jaar geleden.

  Dat blijkt uit een inventarisatie die AgriDirect eind 2016 heeft gedaan onder ruim 900 Nederlandse boomkwekers vanaf 1 ha bedrijfsgrootte.

  9,7% van de kwekers wil het bedrijf uitbreiden of laten opvolgen. Een jaar geleden ging het om 9,4%. Bedrijven met meer dan 20 ha hebben de meeste uitbreidingsplannen: 15,2%.

  11,7% van de kwekers wil de bedrijfsactiviteiten stoppen of afbouwen. Een jaar geleden was dit 11,6%. De meeste stoppers hebben minder dan 4 ha kwekerij: 15,5%. Bij bedrijven vanaf 12 ha is 6,1% van plan de activiteiten af te bouwen.

  26,8% van de kwekers rekent volgens de inventarisatie op een bedrijfsopvolger. In 2015 ging het om iets minder, 25,2%. Bij 12% staat er al een opvolger klaar, en bij 14,8% is een opvolger reeds opgenomen in de bedrijfsvorm. Bedrijven met meer dan 20 ha hebben meer opvolgers dan kleinere bedrijven.

  Reactie boomkwekersvoorman

  Bedrijfsopvolging baart Henk Raaijmakers, voorzitter van LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten, echter wel wat zorgen. „De opvolger is moeilijk te vinden. En steeds vaker trekt de opvolger zich op het laatste moment toch terug; jongeren kiezen vaak alsnog voor bijvoorbeeld in loondienst werken. Hopelijk is de ambitie, vechtlust en passie die heerst bij huidige ondernemers, ook voldoende aanwezig bij jongeren.”