Herplant toont ’de toekomst van Buxus’

De Belgische kwekerij Herplant toont tijdens GrootGroenPlus een aantal cultivars van Buxus waarmee een Cylindrocladium-vrije toekomst wordt gegarandeerd. „Dit is een duurzame oplossing”, aldus eigenaar Didier Hermans.

Vanaf volgend jaar heeft Herplant een aantal cultivars van Buxus in productie die ongevoelig zijn voor Cylindrocladium. Deze zullen onder een merknaam op de markt komen. Hermans heeft aan de ontwikkeling van de cultivars naar eigen zeggen meer dan tien jaar gewerkt.

De typen bieden de tuinbezitter volgens Hermans geen bescherming tegen de gevolgen van de buxusmot. „Maar ik verwacht dat de druk hiervan in de toekomst zal afnemen omdat er een natuurlijk evenwicht zal ontstaan. In Zwitserland, waar de mot al elf jaar actief is, is dit al het geval”, aldus Hermans.

Vier typen Buxus

In de stand op GrootGroenPlus zijn vier typen te zien.
Zo is er een laagblijvend type dat geschikt is als vervanging van Buxus sempervirens ’Suffruticosa’. Een medium type voor algemene toepassingen, een hooggroeiend type dat geschikt is voor het maken van hoge hagen, wolken en bloktoepassingen. Tenslotte een speciaal type dat geschikt is als bodembedekker en daarmee onder andere geschikt voor het openbaar groen.

Kwekersrecht

Dit jaar wordt van de cultivars stock opgebouwd, waarna de productie vanaf volgend jaar in serieuze aantallen kan worden opgepakt. Herplant zal de cultivars in eigen beheer houden en werkt aan kwekersrechtelijke bescherming. Dit laatste niet alleen voor Europa maar ook voor de Verenigde Staten. De keuze voor de Verenigde Staten is gemaakt omdat in dit land volgens Hermans de schimmelproblemen groot zijn.

Duurzaam

„Deze soorten zijn een duurzame oplossing omdat bespuitingen tegen Cylindrocladium achterwege kunnen blijven”, aldus Hermans.
Om die reden toonde ook Lodewijk Hoekstra, van tv-programma De Grote Tuinverbouwing interesse. Hoekstra heeft duurzaamheid hoog op zijn agenda staan en bezocht GrootGroenPlus om diverse opnames voor het tv-programma te maken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties