‘Het antwoord ligt in de genetica’

  Hoe kan beplanting zich aanpassen aan de verandering van het klimaat? Die vraag stede een groep journalisten uit het buitenland aan het bestuur van vakbeurs GrootGroenPlus. Hun reactie: ‘Het antwoord ligt in de genetica’.

  De klimaatverandering was een van de onderwerpen die de journalisten volop interesseert. Mede uitgelokt door de inleiding die weerman Reinier van den Berg gaf bij de opening van de beurs. Hij betoogde dat meer groen het tijd moet keren.

  De journalisten stelden het bestuur van de beurs tijdens een persconferentie vragen over wat de gevolgen van de klimaatverandering voor het sortiment zullen zijn. Buxuskweker Didier Hermans betoonde zich optimistisch. Hij is er van overtuigd dat in het sortiment het antwoord ligt. Er zijn zo veel verschillende planten, dat er altijd variëteiten te vinden zijn die het in een bepaald klimaat wel goed doen. „Het antwoord ligt in het sortiment, in de genetica”, aldus Hermans.

  Frans van Wanrooij signaleerde wel dat kwekers nu nog wat afwachtend zijn in het zoeken naar die variëteiten die klimaatbestendig zijn. Daar kunnen ze wat hem betreft nu al meer in doen.

  Robots en drones

  Dat ook bestuursleden wel eens een andere en elkaar aanvullende kijk op de zaken kunnen hebben, bleek bij beantwoording van een vraag wat de betekenis van drones en robots op boomkwekerijen zal zijn in de toekomst. Beursvoorzitter David Bömer betoogde dat dit afhankelijk is van het type bedrijf. Een kwekerij die grootschalig een gespecialiseerd sortiment produceert, kan veel winnen bij toepassing van technieken van precisie landbouw. Maar op veel boomkwekerijen wordt juist een divers sortiment gekweekt, in relatief kleine aantallen. Op die bedrijven zal het lastig zijn die technieken toe te passen.

  Frans van Wanrooij counterde Bömer met de stelling dat er een personeelstekort dreigt te ontstaan. Dat tekort zal de vraag om geautomatiseerde oplossingen en vergaande mechanisatie naar zijn mening aanjagen. Hij verwacht dus wel dat drones en robots breed hun intrede zullen doen in de boomkwekerij en vaste plantenteelt.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties