Hoge Veluwe markeert met bijzonder landmark twintig jaar stuifzandherstel

  Alleen vanuit de lucht is het zien: het logo van Nationaal Park de Hoge Veluwe op het Oud-Reemsterzand. Met dit 180 m brede landmark markeert het park twintig jaar stuifzandherstel.

  Het logo dat een stilistische weergave is van het kruisdragende Hubertushert is alleen vanuit de lucht te zien. (Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe)

  Het logo is ontstaan door de herstelwerkzaamheden zelf. Op het Oud-Reemsterzand is niet gekozen om te plaggen wat doorgaans gebeurt om stuifzand te maken. De beheerders hebben hier alleen de toplaag omgewerkt zodat het blonde mineraalrijkere zand aan de oppervlakte is gekomen. De bewerkte stroken vormen het logo van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Door verstuiving, maar vooral door successie zal de vorm langzamerhand vervagen.

  Zeldzaam in Europa

  Sinds 2002 is het Nationale Park De Hoge Veluwe bezig om het stuifzandlandschap te beschermen en te behouden. Dit landschapstype is inmiddels zeldzaam geworden in Europa door de toename van stikstofdepositie (vermesting).

  Een van de belangrijke natuurwaarden van stuifzanden is de variatie aan successiestadia. Op stuifzanden is er open stuivend zand op de ene plaats en zijn er pioniersbegroeiingen op de andere plek. Dit dynamische geheel is rijk aan mossen, waaronder zeldzame soorten als ezelspootje, rijstkorrelmos en plomp bekermos. Ook is dit landschap een essentieel leefgebied voor een aantal zeldzame diersoorten zoals tapuit, zandhagedis en kommavlinder.

  Stikstokdepositie

  In 2002 is de Hoge Veluwe begonnen met de omvorming van 60 ha in het stuifzandgebied De Pollen. Door de jaren heen zijn hier en daar door kleinschalig plaggen kleinere stuifzandlandschappen hersteld. Omdat door de stikstofdepositie dit type landschap nog steeds ernstig wordt bedreigd, is opnieuw begonnen met herstel, waaronder het project op het Oud-Reemsterzand.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  gate.io
  6 maanden geleden

  After reading your article, it reminded me of some things about gate io that I studied before. The content is similar to yours, but your thinking is very special, which gave me a different idea. Thank you. But I still have some questions I want to ask you, I will always pay attention. Thanks.