’Superieure zintuiglijkheid’ van planten in Rijksmuseum Twenthe

  Kunstenaar Christiaan Zwanikken is gefascineerd door wat hij de ’superieure zintuiglijkheid’ noemt van planten. Hij wil hij allerlei processen zoals sapstromen en afgifte van moleculen die in planten plaatsvinden onderzoeken en voor de mens waarneembaar maken. Dat doet hij door met een aantal installaties met planten die te zien, horen en ruiken zijn in Rijksmuseum Twenthe.

  Nose Patrol bestaat uit twee robotachtige installaties die rondbewegen op hun standaard en wolkjes van geur uitstoten.

  De installatie ’Nose Patrol’ bestaat uit twee ’geurkanonnen’ die rondbewegen op hun voet en in alle richtingen aromatische wolkjes uitstoten. De geur is onder andere afkomstig van Lavandula Multifida die ook in de tuin van het museum groeit. Via een door Zwanikken ontworpen destillatiesculptuur onttrekt hij essentiële oliën uit de lavendel die weer als ingrediënt dienen voor Nose Patrol.

  Kinetic Garden is een bewegende kunstmatige groeiplaats voor planten.

  Aangename geuren

  Een andere installatie is ’Kinetic Garden’. Zwanikken ontwikkelde dit kunstwerk om uit te vinden hoe planten de ervaring van een gebouw of binnenruimte positief kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld door de lucht te verbeteren en te zorgen voor aangename geuren. Het werk is tevens een artistiek experiment waarbij bewateringsrobots en LED-panelen voor een esthetisch schouwspel zorgen. De eerste versie van Kinetic Garden ontwikkelde de kunstenaar voor het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.

  Hypergravity onderzoekt hoe planten groeien onder niet aardse omstandigheden, zoals extreme zwaartekracht.

  Ontwikkelingen als klimaatverandering en verlies van biodiversiteit brachten Zwanikken ertoe om op een heel andere manier na te denken over het verbouwen van gewassen. Hij probeerde zich daarom voor te stellen wat er gebeurt als planten onder totaal andere, niet-aardse, omstandigheden groeien. Om dit te onderzoeken stelt hij rode basilicumplanten 5 maanden bloot aan hyperzwaartekracht door ze hard rond te laten draaien. (Spoiler: de planten zien er verbazingwekkend goed uit).

  Praktisch

  Je kunt de installaties van Christiaan Zwanikken tot en met 12 september zien in Rijksmuseum Twenthe. Klik hier voor meer informatie over het museum.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties