Hortipoint-enquête: Kwekers ondanks gevolgen corona positief over 2021

Coronacrisis of niet, ondernemers in de bloemendetailhandel, sierteelt en groensector kijken met vertrouwen naar de toekomst. Een overgrote meerderheid verwacht in 2021 opnieuw positieve bedrijfsresultaten te behalen. De economische gevolgen van de coronacrisis temperen de verwachtingen wel. Daarom opereren ondernemers voorzichtiger en denken ze langer na over investeringen.

Dit blijkt uit een uitgebreide enquête onder lezers van de vakbladen, die Stichting Hortipoint uitgeeft: De Boomkwekerij, Vakblad voor de Bloemisterij, Bloem&Blad en Tuin en Landschap. De uitgever viert dit jaar het 75-jarig bestaan van de titel Vakblad voor de Bloemisterij.

Enorme veerkracht

„Wat mij opvalt, is de enorme veerkracht van de sector”, zegt Mémé Bartels, directeur van de Stichting Hortipoint in reactie op de peiling onder de lezers. „Lees de verhalen die wij het afgelopen jaar brachten er maar op na. En ook de resultaten van ons onderzoek wijzen hierop. Zo zien de geïnterviewde bedrijven voor 2021, ondanks alle onzekerheid, volop kansen en vinden zij hun eigen aanpassingsvermogen groot tot zelfs zeer groot.”

Financieel een goed jaar

Van de ondervraagde ondernemers heeft 67% positieve verwachtingen voor het komende jaar; 39% zelfs zeer positief. Hun verwachtingen zijn deels gebaseerd op het feit dat zij, ondanks de coronacrisis, in 2020 door de bank genomen financieel een goed jaar achter de rug hebben.

In de hovenierssector is opvallend genoeg sprake van de grootste terugval in het vertrouwen. Deze sector heeft een uitstekend jaar achter de rug. Toch heerst er veel onzekerheid over een mogelijke economische recessie die kan leiden tot bezuinigingen op groen bij zowel particulieren als overheden. Maar liefst 60% van de bedrijven uit de groensector houdt er rekening mee dat gemeenten gaan bezuinigen op openbaar groen. 

Vrees voor economische crisis

Ook bij de andere ondervraagden heerst veel onzekerheid. Vorig jaar maakten de ondernemers in de sierteelt en de groenbranche zich vooral druk over regelgeving, beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, personeelstekort, PFAS en Brexit. Veel van die zaken spoken ook nu nog door het hoofd, maar met stip op één staat nu de vrees voor een economische crisis als gevolg van de coronapandemie.

Een deel van de kwekers, hoveniers en bloemisten speelt op de angst voor een recessie in door voorzichtiger te opereren. Afhankelijk van de branche waarin zij actief zijn zegt tussen 13 en 26%  van de ondernemers investeringen uit te stellen of zelfs te schrappen. 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties