Huysmans Kwekerijen stopt

Huysmans Kwekerijen in Lemelerveld houdt op te bestaan. Volgens kweker en mede-eigenaar Iwan Huysmans zijn problemen in de afzet van Buxus hiervoor een belangrijke reden.

Volgens Huysmans is de beslissing om het bedrijf te beëindigen niet van vandaag of gisteren genomen. „Ik heb in het voorjaar van 2019 de knoop doorgehakt”, zegt Huysmans. „Ik vond het vervelend om de beslissing te moeten nemen, maar inmiddels heb ik er vrede mee.”

Een belangrijke reden om te stoppen is de slechte afzet van Buxus. „De prijzen zijn al langer ronduit slecht. De laatste jaren heb ik mijn productie al ingekrompen, maar dat is geen oplossing gebleken.” Het bedrijf kromp van zo’n 35 ha drie jaar geleden naar zo’n 15 ha in 2019.

Alternatieve teelten

Huysmans heeft serieus naar andere teelten gekeken, maar omschakeling duurt volgens hem te lang. Bovendien is volgens hem afzet van een alternatieve teelt ook niet zomaar gevonden. „Een nieuwe markt moet je echt weer veroveren.”

Iwan Huysmans bij z’n laatste Buxus. Hij heeft nog geen concrete plannen voor de nabije toekomst. Foto: Ron Barendse

Huysmans zegt dat als hij écht zou willen dat hij dan ook nog wel mogelijkheden zou zien om door te gaan. Maar hij heeft dus een andere keuze gemaakt. „Ik denk dat ik er nu nog op tijd uit stap.” Hij heeft nog geen concrete plannen voor de nabije toekomst.

Van de gehuurde gronden is de huur opgezegd en de rest van de gronden en opstanden is inmiddels verkocht aan pioenenbedrijf R2Flowers.

Machines en andere gereedschappen van het bedrijf staan te koop op Troostwijk Auctions.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties