Inhaalslag kassenbouw verwacht in regio Boskoop

  De bouw van nieuwe kassen heeft de afgelopen jaren wat stilgelegen in de regio Boskoop. De verwachting is nu dat er een inhaalslag volgt.

  Dat vertelde Nico Dolmans van de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop tijdens het kwekerscafé dinsdag 20 maart. Dolmans vertelde een en ander over een inventarisatie van boomkwekerijen in de regio die de stichting in opdracht van de gemeenten Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland heeft uitgevoerd. Doel is inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de boomkwekerijen, zodat het beleid van de overheden daar rekening mee kan houden. Opvallende uitkomsten zijn onder andere dat een fors aantal bedrijven van oudere ondernemers nog geen opvolging hebben, maar ook dat 81% van het areaal in feite prima geschikt is voor doorontwikkeling.

  Trends

  Dolmans stond stil bij nieuwe ontwikkelingen in het gebied. Bijvoorbeeld dat hij verwacht dat over een jaar of tien alle bedrijven zullen recirculeren, door de groei van bedrijven de behoefte aan watercompensatie toeneemt en meer bedrijfswoningen in burgerwoningen zullen worden omgezet. Dolmans verwacht ook dat de kassenbouw weer aantrekt en rekent op een inhaalslag de komende tijd. In dat kader zou het goed zijn als bij de samenvoeging van kavels ook de daaraan verbonden glasrechten kunnen worden samengevoegd. Dan kan een grotere kas worden teruggebouwd.

  Vervolg

  Dolmans vertelde dat er een vervolg komt op de studie. Via e-mail, een enquête en groepsgesprekken wil de stichting een nog beter zicht krijgen op de plannen van bedrijven. Dat moet helpen bij het beoordelen of er voldoende uitbreidingsruimte is, inclusief de watercompensatie die komt kijken bij het dempen van sloten en vergroten van bedrijven. Eind 2018 moet een volgende rapportage klaar zijn.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties