Inzender kan nieuwigheid maken of breken

De inzendingen van Plantarium 2019 zijn goed te noemen. In totaal zijn 31 inzendingen met een medaille bekroond. Bijna 30% meer medailles dan vorig jaar, bij eenzelfde aantal inzendingen. Maar ook dit jaar was de kwaliteit van de ingezonden planten en de presentatie regelmatig onderwerp van gesprek onder de commissieleden.

Kwekers nemen nieuwigheden op in hun sortiment als lokkertje voor klanten, en ook op beurzen is het inzenden van nieuwigheden voor een keuring een mogelijkheid om aandacht te krijgen van bezoekers en pers. Opmerkelijk blijft het daarom bij keuringen dat de kwaliteit van de inzending soms ondermaats is of zelfs dusdanig discutabel waardoor de kans op een gouden medaille wordt vergooid.

De vernieuwende waarde van een plant staat bij de beoordeling voor de nieuwighedenkeuring centraal. Niet voor niks telt de vernieuwende waarde en onderscheidbaarheid bij keuringen van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) dubbel. Maar bij een beoordeling worden ook punten toegekend aan de sierwaarde en algemene indruk, presentatie en toepasbaarheid. De toepasbaarheid van een plant is vaak een gegeven. Sierwaarde of algemene indruk en presentatie worden voor een grote mate bepaald door de inzender.

Dinsdag 20 augustus kwamen de leden van de keuringscommissie van de KVBC naar Plantarium om de inzendingen van de nieuwighedenkeuring te beoordelen. Na een kopje koffie, een korte inleiding van de voorzitter van de KVBC en een korte uitleg van de voorzitter van de keuringscommissie gingen de leden verdeeld over drie groepen aan het werk.

Scorekaarten

Bij Plantarium is vanwege de omvang van het aantal inzendingen het keuren opgedeeld in drie groepen, waardoor iedere groep van ongeveer vijf tot zes leden een deel van de nieuwigheden beoordeelt. Om te zorgen voor een eenduidige beoordeling wordt er gebruik gemaakt van scorekaarten waar per onderdeel een cijfer aan de inzending wordt gehangen. Aan de hand van een vooraf bepaalde staffel wordt na het optellen van de punten duidelijk of de inzending brons, zilver, goud of geen medaille scoort. Deze staffel wordt met ingang van dit jaar vooraf vastgesteld, om tot een eenduidiger beoordeling te komen.

Inzenders gaan uiteraard voor goud. Een hogere waardering staat immers voor een grotere vernieuwende waarde van de plant en genereert bovendien meestal meer aandacht. Vooraf hebben de inzenders de planten aangemeld en ervoor gezorgd dat de organisatie informatie heeft over de plant, met een beschrijving, productfoto’s en waar hij vandaan komt. Het aanmelden kost inzenders daardoor tijd.

Tijd en verzorging

Zodra het echter op het inzenden van de daadwerkelijke planten aankomt, blijkt selectie en verzorging van de planten vooraf soms minder aandacht en tijd te krijgen dan ze als nieuwigheid misschien verdienen of nodig hebben om hoge ogen bij een keuring te kunnen scoren. Binnen de jury is zelden discussie over het vernieuwende karakter van planten. Een plant brengt iets wat er nog niet is of vertoont overeenkomsten met planten die er al zijn. Is plantgezondheid het vernieuwende, dan leent een plant zich meer voor een veldkeuring dan een tentoonstellingskeuring, omdat deze eigenschappen bij een tentoonstelling niet of slecht beoordeeld kunnen worden of ze niet de waardering krijgen die ze misschien verdienen.

Maar ook dit jaar was de kwaliteit van de ingezonden planten en de presentatie  regelmatig onderwerp van gesprek onder de commissieleden. Bij sommige gewassen deed de kwaliteit van de ingezonden planten zelfs dusdanig afbreuk, dat het vernieuwende karakter van de planten daardoor niet of onvoldoende tot zijn recht kwam. Een gemiste kans voor een inzender die wel de moeite heeft genomen om de plant aan te melden en in te sturen voor een keuring, maar uiteindelijk tijdens de uiteindelijke selectie aan het zendklaar maken te weinig tijd heeft besteed.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties