Bloem en Blad Bloemen en planten Japanse hortensia wint op Chelsea

Japanse hortensia wint op Chelsea

1

Op de RHS Chelsea Flower Show in Londen is Hydrangea ’Snow White’ (Runaway Bride) verkozen tot Plant of the Year 2018.

De nieuwigheid is ingezonden op de fameuze show door het Britse postorderbedrijf Thompson & Morgan. De winnende plant is veredeld in Japan door Ushio Sakazaki.

Opmerkelijk aan Runaway Bride, aldus Paul Masters van T&M, is dat deze hortensia niet alleen bloemknoppen traditioneel op eindscheuten vormt, maar ook op zijknoppen. Daarmee bloeit de plant vanaf het late voorjaar tot in het najaar.

Aan de keuring op Chelsea deden circa 40 nieuwigheden mee. Op de tweede plaats eindigde Eryngium ’Blue Waves’ ingezonden door Hillier Nurseries. T&M, die totaal negen inzendingen had, behaalde met de eigen Helianthus ’Brown Eyed Girl’ (Sunbelievable) de derde plaats.

De winnaar Hydrangea in het midden, met links Eryngium ’Blue Waves’ (tweede plaats) en rechts Helianthus (derde plaats).

Ook in 2017 won Japanse noviteit

Ook vorig jaar won een nieuwigheid uit Japan via een Brits bedrijf de hoofdprijs op Chelsea: Morus rotundiloba Charlotte Russe (’Matsunaga’), veredeld door Hajime Matsunaga en ingezonden door Suttons Seeds.

Foto: Neil Alcock

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Donkergroen Ontwerp & Advies Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Donkergroen Ontwerp & Advies
Gast
Donkergroen Ontwerp & Advies

Interessante verkiezing maar het gaat zo te zien met name om de sierwaarde voor de mens.
In hoeverre wordt de ecologische waarde meegenomen tijdens de beoordeling ….Of bijdrage aan biodiversiteit, voorkomen urban heating of juist een oplossing voor waterproblematiek.

Zouden we anno 2018 niet eens anders naar planten moeten gaan kijken ?!