Kastanjeschimmel breekt uit in Engeland

    In Engeland zijn quarantainezones ingesteld rond uitbraken van de kastanjeschimmel. In die zones mag geen Castanea worden vervoerd, maar ook Quercus niet.

    Het vervoersverbod geldt volgens het Britse landbouwministerie Defra voor alle materiaal van Castanea en Quercus, zowel levend als bijvoorbeeld haardhout.

    Defra heeft vier zones met elk een straal van 5 km ingesteld in het zuidwesten van Engeland: drie in Devon en een in Dorset. De laatste weken zijn er namelijk tamme kastanjes gevonden die besmet zijn met Cryphonectria parasitica. Door de vervoersverboden proberen de autoriteiten verspreiding tegen te gaan.

    Het Verenigd Koninkrijk is officieel beschermd gebied voor deze schimmel, ook wel kastanjekanker genoemd. Die tast met name Castanea aan, maar als die zwaar besmet zijn, kunnen naastgelegen eiken ook schade oplopen, aldus Defra.

    Britse autoriteiten proberen de bron van de besmettingen te achterhalen. Afgelopen najaar waarschuwde de NVWA nog dat bedrijven zich moeten houden aan het Britse importverbod van Castanea. Ondanks dat waren er vanuit Nederland toch kastanjebomen naar het VK verstuurd.