De Boomkwekerij Nieuws Kwekers positiever over eigen bedrijf

Kwekers positiever over eigen bedrijf

0

Boomkwekers en andere ondernemers in de opengrondstuinbouw hebben in het laatste kwartaal van 2019 meer vertrouwen gekregen in hun bedrijf.

Het vertrouwen in de opengrondstuinbouw is in het vierde kwartaal, ten opzichte van het derde kwartaal, gestegen van 14 punten naar 20 punten. Dit blijkt uit de nieuwste Agro Vertrouwensindex die Wageningen Economic Research heeft gepubliceerd.

Het vertrouwen in de opengrondstuinbouw ligt nu het hoogst van de hele land- en tuinbouw. Ook ondernemers in de glastuinbouw en de melkveehouderij hebben meer vertrouwen gekregen, maar in de akkerbouw is het gedaald. Gemiddeld heeft het vertrouwen onder alle boeren en tuinders zich volgens Wageningen voorzichtig hersteld.

De Agro Vertrouwensindex is een combinatie van de huidige stemmingsindex en de verwachting voor over twee tot drie jaar. Ondernemers uit de boomkwekerij-, bloembollen-, fruit- en vollegrondsgroentensector vallen bij de graadmeter samen onder de opengrondstuinbouw. „In de boomkwekerij worden te weinig waarnemingen gedaan om een betrouwbaar beeld te krijgen voor de index”, legt onderzoeker Gerben Jukema uit.

Beeld: Wageningen Economic Research

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar