’Laat Rusland ook weer Nederlandse bedrijven inspecteren’

’Laat Rusland weer bedrijfsinspecties in Nederland uitvoeren, anders gaat er een belangrijke groeimarkt verloren en verliezen Nederlandse boomkwekerijen Russische orders.’

Dit hebben handelsbond Anthos en de LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen aan het ministerie van LNV laten weten. De sectororganisaties hebben de Nederlandse overheid gevraagd om bedrijfsinspecties door Rosselkhoznadzor weer toe te staan, zodat de export dit seizoen kan doorgaan.

De Russische fytosanitaire dienst zou niet meer bedrijfsinspecties uitvoeren in de EU, maar wel welkom zijn voor het uitvoeren van een systeemaudit. Volgens Anthos en de LTO Vakgroep handelen overheden in andere EU-lidstaten in strijd met wat is afgesproken in de EU: die overheden staan wel Russische bedrijfsinspecties toe. Daardoor konden er volgens exporteurs dit seizoen wel Italiaanse en Poolse bomen naar Rusland toe.

’Binnen de EU wordt met twee maten gemeten en daarvan zijn bedrijven in de Nederlandse boomkwekerijsector in ernstige mate de dupe’, aldus Anthos en de LTO Vakgroep.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties