Londen wil af van eikenprocessierups

Londen steekt €1,5 miljoen in de bestrijding van eikenprocessierups. De Britse metropool wil de rups de komende jaren uitroeien en daarmee verdere verspreiding voorkomen.

In de komende vijf jaar, van juni 2019 tot juni 2024, moet de eikenprocessierups worden bestreden in 40 vierkante kilometer aan openbaar groen: middels bespuiten en het verwijderen van nesten in aangetaste eiken, aldus de uitgeschreven aanbesteding.

De bestrijding moet voorkomen dat de rups zich verder verspreidt in en rond Londen. Sinds 2005 is de rups aanwezig in de metropool, volgens Londen was de introductie ’per ongeluk vanuit het vasteland van Europa’.

ZP-codering nodig op paspoort

Het grootste deel van het Verenigd Koninkrijk is aangemerkt als beschermd gebied (Zona Protecta, ZP) voor eikenprocessierups. Om eiken te mogen verhandelen in dat gebied is daarom sinds september 2018 de code ZP-a16 noodzakelijk op het plantenpaspoort.

Nederlandse eiken voldoen aan de aangescherpte Britse eisen, stelde de NVWA afgelopen najaar. Inspecties van kwekerijen, omgeving en zendingen geven de noodzakelijke garantie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties